Националното сдружение на общините ще реши какви мерки да предприеме във връзка с Бюджет 2003 на общото си събрание, което ще се проведе днес.

Една от препоръките при съставянето на общинските бюджети е да не се покрива текущият дефицит в делегираните държавни дейности със заеми, както и с местни приходи, каза Лъчезар Росенов. Целта била да не се допуска увеличаване на неразплатените разходи в дейностите, които са държавна отговорност. По думите на Лъчезар Росенов, от 194 общини, които предоставили в сдружението данни за финансовото си състояние, само 57 били без задължения към края на миналата година. Дълговете на останалите възлизали на 79 000 000 лева.

Националното сдружение ще поиска да се подготви програма за постепенно ликвидиране на неразплатените разходи до 30 април 2003 година. Очаква се предстоящото общо събрание да направи предложения до съответните министерства за закриване на част от заведенията, в които се извършват делегирани от държавата услуги или пък да се ограничи кръгът от тези услуги.