12 дни след арестa на Гълъбин Боевски в Бразилия неговите близки нямат информация какво се случва с него. Наш екип се срещна с майката и първия треньор на олимпийския шампион. И двамата не вярват Боевски да е виновен. Какви са реакциите на едни от най-близките до Боевски хора в родния му град Кнежа:

Гълъбин Боевски е роден в Кнежа, а там още живеят неговите родители. Намираме майка му - Стела Боевска, в магазинче за домашни потреби, където работи. Срещата ни я връща в деня, когато разбира за ареста на сина си.

„В 4:30 ч. се обади снаха ми пак и каза - майко, аз се чух и с Гълъбин, той само каза - Красе, обади се на майка и на татко и кажи, че не съм виновен, нямам никаква вина”, заяви той.

Стела Боевска няма никаква информация за това как е синът й, няма никаква връзка с него. Освен едно писмо - малка бележка, която получава преди дни,  на 28 октомври.

Съпругата на Гълъбин Боевски заминава днес за Бразилия.

„Беше ни изпратил писмо, беше писал – „Здравейте всички, които мислите за мен, повярвайте, - нямам никаква вина, не се срамувайте от мен, обичам ви и ви прегръщам, целувам ви”. Това беше всичко", каза тя.

Майката на Боевски напълно вярва в неговата невинност. Категорична е, че синът й никога не се е докосвал до дрога: „Не, никога, той е бил върл противник на това. Никога не е искал да има наркотици в България, да се дават на децата, за да може да го пренесе това, това е нещо невъзможно”

Според жената семейството на сина й няма финансови затруднения и дългове: „Не, не това е невъзможно, поне от това което знам, което се е случило със семейството му, живеят съвсем нормален живот. Най-голямата болка ми е от това, че върху него се изля толкова помия, върху човек, за който нито е доказано нещо. Дори аз съм сигурна, че той не знае какво се е случило, медиите знаят, за мен това не е нормално просто”

Майката на Боевски разказа, че адвокатът му  - Ивайло Дерменджиев, ще замине за Бразилия до дни. Стела Боевска упреква властите, че не съдействат дори и с информация по случая с нейния син. На същото мнение е и първият му треньор - Стефан Малкодански. Той открива малкия талант, когато Гълъбън е едва на 11 години: „Беше едно невинно, много нежно дете, русо, синеоко, 1,27 висок, 25-25 кг”

Мечтата на Гълъбин била да стане футболист. Данните му обаче били идеални за вдигане на тежести, лека категория. Отидохме в залата, в която Боевски провежда първите си тренировки.

„Изключително амбициозен, борбен до край, с голяма спортна злоба, изключително старание, един великолепен стремеж да бъде абсолютно на върха. Той никога не обичаше да има човек пред него. Ако някой направи пет повторения, той ще направи шест, ако някой вдигне и се върне да направи допълнителна тренировка, той се връща след него и тренира. Абсолютно доказан боец. Единак, със страшно чувство за отговорност и самосъхранение”, сподели още треньорът.

Малконадски тренира Гълъбин Боевски и в спортното училище в Плевен. Там Боевски остава до навършване на 22 години.


„Не даваше на никого да му говори преди опит и преди състезание, заставаше в един ъгъл и се молеше на своите богове и на своите идоли, винаги правеше това, което трябва за отбора и за себе си. Просто Гълъбин винаги е бил пример за всички. Той беше белият гълъб в нашия отбор, всички го знаят Гълъба”, заяви Малкодански.

Първият треньор, открил Боевски за големия спорт, е категоричен, че той не би могъл да стане трафикант, както и че никога не е вземал наркотици: „Не, не, не. Той даже алкохол не пие - сипваше си кола, за да имитира, че пие уиски. Той не понася алкохол, от една бира откача, той не може да пие, няма как да употребява”.

Сега майката на Боевски, както и неговият треньор, се молят той да издържи поредното изпитание. Категорични са, че времето ще докаже, че Гълъбин е невинен.