Бъдещето на лотарията за „Зелена карта” за Съединените щати е поставено под въпрос. Американският конгрес обсъжда законопроект, който да спре програмата.

„Защо да допускаме в страната хора, които не сме задължени да приемаме, когато не става дума за обединяване на членовете на едно семейство или за хора, които нямат специални умения?", попита сенаторът Боб Гуудлати.    

Във Вашингтон се разраства дебатът за бъдещето на програмата, която всяка година дава възможност на 50 000 души по целия свят да опитат своя шанс за американската мечта. Тази година обаче заради проблем с компютърната система се наложи второ теглене и спечелените през май „Зелени карти” на над 22 000 души бяха отнети.

Републикански конгресмен предложи на обсъждане законопроект, който ще сложи край на лотарията. Тревогата на политиците е, че програмата дава лесен достъп на терористите за „Зелена карта”. Противниците на проекта изтъкват, че одобрените кандидати минават през сериозна проверка, преди да бъдат допуснати в страната.    

„Посланието, което отправя мярката за отмяна на така наречената лотария за „Зелена карта”, е много сбъркано. Ние сме нация от емигранти. Смятам, че всеки проблем, възникнал в прилагането на програмата, може да бъде преодолян", твърди политикът Педро Пиерлуиси.    

И докато бъдещето на лотарията е неясно, от Държавния департамент предупреждават да внимавате, ако получите и-мейл, че сте спечелили „Зелена карта”, но първо трябва да преведете пари за такса за обработване.

Що се отнася до бъдещето на лотарията, подобен законопроект е приеман досега два пъти в Камарата на представителите в предишни години, но никога не е получавал одобрението от Сената.

Около 1000 българи годишно печелят възможност да придобият американско гражданство за себе си и семействата си чрез "Зелена карта". През последното десетилетие общо около 30 000 наши сънародници са емигрирали зад океана благодарение на лотарията.