В студиото на "Тази сутрин" водещата Петя Стефанова разговаря с музикалния тандем, чиято музика вече лети в космоса.

Това са младият български цигулар Чавдар Парашкевов от Варна и пианистката Наташа Кисленко от Москва, които от дълго време вече живеят и творят в САЩ. За първи път те ще представят музиката си на българска сцена.

За началото и настоящето на съвместната си работа Чавдар Парашкевов разказва: "Преди  години, когато бяхме студенти в Далас и винаги сме искали заедно да направим концерти, но така и не можахме да се съчетаем.

Но в началото на тази година започнахме да концертираме в градове в Калифорния, в Тексас, във Флорида и концертите минават с голям успех и сега сме тук."

За първи път на българските зрители водещата показва нещо наистина любопитно. Това е дискът "Moto perpetuo" на Чавдар Парашкевов. За феноменалната съдба на албума цигуларят разказва:

"Преди около 2 месеца пуснаха в космоса совалката "Атлантис". Един от астронавтите, който летя, е идвал многократно на мои концерти и му бях подарил точно този диск. Той го е харесал толкова много, че го е взел на тази совалка и го е пуснал.

Това много ме зарадва и мисля, че и всеки българин ще се гордее, защото този диск съдържа изцяло произведения от български композитори. Най големите - Владигеров, Христосков, Големинов, Черкин.

Този диск е записван заедно с една друга българка Весела Гинчева. Поводът да го запишем беше, че аз винаги включвам по една-две български композиции на моите концерти и те много се харесват, но за съжаление са непознати за Америка."

С гордост музикантът показва на зрителите сертификата от НАСА, който удостоверява факта, че музиката на Чавдар Парашкевов лети в космоса.

Сред сцените по света, на които е свирил българският музикант заедно с пианистката Наташа Кисленко са тези в Люксенбург, Украйна, Одеса, Хюстън.

Самата Наташа е изключителен музикант. Тя с вълнение разказва за признанието си: "Преди няколко години спечелих конкурс по пиано в щатите. Част от наградата беше именно рецитал на сцената на Карнеги Хол. Това до момента е най-голямото постижение в кариерата ми. Престиж за всеки музикант."

За предстоящите им изяви на територията на България Парашкевов добавя: "Очаквам с нетърпение тези концерти. Нарочно сме избрали произведения, които ще са приятни за по-широк кръг от публика, но в същото време така сме ги подбрали, че да са доста ценни като произведения. Ще прозвучи пиеса, която може би никой не е чувал – Соната от Николаев. Абсолютно същата програма свирихме в щатите и там се прие с голям успех, дори получихме няколко много добри отзива в пресата."

Турнето ще бъде открито с концерт в Плевен на 20 август в галерия "Светлин Русев". В Пловдив на 21 август тандемът ще свири в концертната зала на радио "Пловдив". На 22 август музиката им ще прозвучи в Галерията за чуждестранно изкуство в София, а на 23 август ще завършат в Градската галерия на Варна. Началото на всеки концерт е 19:30.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo