Над половин тон незаконно уловен калкан беше задържан само за последните няколко дни по Северното Черноморие. Уловът на морския деликатес е забранен от април, когато България изпълни годишната си квота от 50 тона. Проверихме защо този морски хищник е толкова ценен.

Калканът е най-скъпата риба в ресторантите - цените за порция са между 20 и 40 лева. Традиционно се предлага пържен калкан, но са добри и рецептите на скара, на плоча или във фурна със зеленчуци.

"Месото на калкана е толкова вкусно, защото има ниско съдържание на мазнини и е богато на витамин Б1, също така е и доста плътно. Хората го предпочитат, защото е рядка риба е доста вкусна", казва Пламен Златев, майстор-готвач.

Освен това рибата е много подходяща и за диети.

"Има клиенти, които идват само за тази риба, понеже е изключително вкусна. Предпочитат да си я поръчват цяла, приготвена, за да се запазят всички вкусови качества и всички сосове на калкана", обясни Станимир Иванов, управител на рибен ресторант.

Тъй като е дънна риба, калканът се лови с трал, а така се унищожават по-дребни риби и рапани. Освен глоба, в зависимост от количеството, се плаща и обезщетение за нанесени вреди. За незаконния улов следят Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

"Има огромно търсене от турския пазар. Той е голям пазар, незадоволяем. Цените там са доста високи. Нашите риболовци предпочитат да го изнесат в Турция, отколкото да го предложат на нашия пазар и реализират по-висока печалба на турския пазар", каза Димитър Пасев, началник "Рибарство и контрол" - ИАРА - Варна.

На рибната борса във Варна калканът днес се продаваше между 12 и 20 лева за килограм. В Истанбул за 45- 50 лева.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето