Руси Панов за първи път показва картините си у нас, макар във Франция да е реализирал две експозиции с графики. Споделя, че винаги е рисувал, но не възприема творчеството си като забавление или запълване на свободното време, а иска да се занимава професионално с изкуство.

"Както всички знаят, няма пазар за млади художници и бих казал, че трябва да се занимава и с нещо друго съответно, което да е основният източник на доходи", казва художникът.

Споделя, че за разлика от французите, които се възпитават още от малки да търсят и намират хубавите неща и да се замислят за смисъл на картината, у нас нещата стоят малко по-различно.

"По-голямата част от тези, които съм виждал, те всъщност търсят нещо, което да се връзва с интериора им, малко или много гледат повече цветовете и не се замислят защо е направено някакво произведение на изкуството", допълва Руси Панов.

Самостоятелната изложба живопис дава начало на професионалната кариера на младия художник. "Няма някакво специално име, може би защото не съм искал да обединя картините с някакъв етикет, ами просто всяка е сама за себе си", казва художникът.

Руси споделя, че картините са продиктувани от лични преживявания и изразяват собствените му чувства. Казва, че основното, което го провокира да твори, е любовта. Но не само тя. Тази картина например е вдъхновена от стихотворение на майка му - поетесата Лилия Панова.

"Най-вече държа на това да вложа някакво чувство в картината, за да може след това хората, които я гледат, да почувстват същото или нещо друго, пречупено през тях всъщност", казва още Руси Панов.

Седемнадесет маслени платна, рисувани в последните няколко години, са в основата на експозицията. Изложбата може да се види до 31 август в галерията на улица Будапеща в София.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo