За "Тази сутрин" от джаз фестивала Банско 2009, след 30 години творческа дейност извън родината, даде интервю големият джаз музикант Марио Станчев, чийто концерт на триото му се състоя вчера вечерта. За щастие в момента, в който музикантите стъпват на откритата сцена, дъждът спира, разказва репортерът Ростислава Генчева. Тя се пошегува с излизането на нова статия със заглавие "Марио Станчев изгони дъжда с музика".

Особено впечатление триото прави с енергията и комуникацията между музикантите. Марио Станчев споделя, че макар да съществуват от една година и съвместните концерти досега да не са били много, присъствието на особена енергия и  творческа сплав между музикантите създава изключителна атмосфера за правене на музика.

На въпроса дали си представят музика в картини, докато свирят на сцена, Марио Станчев утвърдително подчертава важността музиката да разказва, да провокира слушателя и неговото въображение.

За качеството на инструментите в джаз музиката пианистът е категоричен – "мнението, че пианото при джаза може да е малко разстроено, абсолютно не е вярно".

Макар и половин французин Станчев с усмивка говори за привързаността си към България, но и към една друга родина, а именно Музиката.

 

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo