Иска ли ви се понякога да избягате и да останете насаме с мислите си? Ако не знаете, в София вече има специална стая, наречена "Място за мислене". Този проект е дело на американския художник Тед Ефремов.

Стаята не е по-различна от всяка друга. Но има точно определено предназначение - за мислене. Тед Ефремов твърди, че това място представя неговото вътрешно усещане:

"Не е лесно да кажеш кога животът става изкуство и кога изкуството преминава в живот. Не, трябва да се поправя. Изкуството винаги е част от живота, но ние не знаем кога живота става изкуство. Така, че това, което искам да кажа с тази стая е, че двете съществуват, но понякога се преплитат".

Всъщност това е стая, където можеш да седиш, да гледаш разни неща, снимки, филми, да си донесеш личния компютър, а защо не и да поработиш:

"Мога да ви кажа за какво бих си мислел аз в тази стая. Моите мисли тук са, че хората са творци в всеки един ден от живота си. Дори да не са артисти, те трябва да измислят решение за това как да оцелеят, особено във времена на икономическа криза. Хората намират всевъзможни начини за подобрят живота си и това наистина ме вдъхновява. Така, че това е нещото, за което мисля, когато съм тук".

Всяка снимка, всеки заснет кадър са част от реалния живот. Тед споделя, че работи като излиза навън, разхожда се и просто наблюдава хората.

"Стаята" не е първия проект на модерния артист. През май тази година художникът разговаря 24 часа за изкуство на живо и по интернет от галерията на "Шипка" 6. Освен това негово дело са и някои доста по-ексцентрични проекти като например просене на думи на жп гара в Германия или риболов по улиците на София.

"Според моя опит е много лесно да си артист в България. Може би, защото проектите, които правя са интересни за хората на улицата. Те се забавляват. Например, веднъж реших да ловя риба в една локва в Столицата, нямаше риба, но имаше много шофьори, които спираха и ме питаха „Кълве ли?", „Има ли риба?" и "Каква риба се хваща? За мен риболовът, или по-точно риболовът в локва, си е обречен акт - никога няма да хванеш нищо. Но риболова по принцип си е обещаващ, защото ако хванеш нещо, ти ще оцелееш. Така, че това представя желанието на хората да продължат и да успеят", разказва художникът.

"Стаята за мислене" ще е отворена до 13 август. Артистът смята да представи част от традициите ни в Ню Йорк. Идеята му е през януари догодина да покани кукери за да покаже на нюйоркчани автентичната българска култура.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo