Най-древните татуировки са намерени върху мумии на 4000 години. Смята се обаче, че рисунките върху тяло са се зародили много по-рано. Служили са не само за украшение, а и като племенен знак. Освен това се е вярвало, че имат магическа сила. В Европа най-много за развитието на татуировките е допринесъл капитан Джеймс Кук.

Днес татуировките са култ, мода и начин на живот. Измислят се все по-авангардни рисунки и все по-нетрадиционни места, на които се поставят. По телата си рисуват всякакви хора, независимо от пол, възраст или социално положение.

Въпреки разнообразието от цветове и бои някои хора не харесват цветните изображения върху кожата си и залагат предимно на черно-белите татуировки.

"Най-често хората си пишат разни фрази и имена на познати, било то на български или на английски или на всевъзможни, примерно арабски, тибетски и така нататък. Това е някаква тенденция. Така и сред футболистите доста често, особено напоследък, иначе се връща старият т.нар. "old school" стил, нали малко по-модернизирани, иначе за нас мода няма", казва Вальо, татуист.

"Old school" татуировките са с равен контур без светлосенки и цвят, обикновено това са моряшки символи. За разлика от мъжете, жените обикновено избират по-нетрадиционни и понякога по-трудни за татуиране части от тялото си, например ходилата или китките.

"Странното е, че идват клиенти, които си правят за пръв път татуировка и избират най-видимото или най-странното място, това нас така често пъти ни озадачава, опитваме се да ги разколебаваме и така нататък. Правили сме първа татуировка на лицето на човек, който няма никъде по тялото си, много странен избор за почване според нас. Обикновено хората от нашите среди си позволяват такива неща, защото това може да пречи на намирането на работа например. Така че, нека хубаво си помислят какви места си избират и дали това няма да им пречи за в бъдеще", съветва татуистът.

Ако сме решили да си направим татуировка, трябва да сме наясно какво точно искаме, както и да проверим доколко се спазва хигиената в студиото. Според татуистите риск от зараза с Хепатит, ХИВ или друга болест в студио не съществува. Те гарантират стерилността на иглите и уредите, с които работят.

"Всички колеги използват стерилизатори за тези инструменти, които имат досег с кръв, така че това трябва да е доста немарлив човек за да се случи, просто хората да си намерят друго извинение за болестите", категоричен е Вальо.

А подходящо време за татуиране е всяко време. Просто трябва да се съобразим с предписанието, че току-що направена татуировката не бива да се излага на слънце. Освен това преди да си направим такава е добре да сме наясно, че 100-процентовото премахване все още не е възможно.

Мнението на психолог чуй тук

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo