От снощи над Западна и Централна България вали проливен дъжд, придружен от гръмотевици и градушки.
Заради валежите над София, под вода останаха подлези, улици и приземни помещения.

Каква е обстановката в една от най-критичните точки в София - при гара "Искър", предаде нашият репортер Богомил Грозев.

Стотици сигнали днес са получени на дежурните телефони 112, на пожарната, на "Софийска вода" за наводнени подлези, мостове, улици, булеварди и мазета.

Камерата на bTV показа един от подлезите, който е затворен от полицията, тъй като е потънал под вода и е опасен. Причината е запушените шахти. Както в този случай, така и при предишни дъждове, отговорността за почистване на шахтите се предава от институция на институция. От "Гражданска защита" и днес обясниха, че не са установили кой отговаря за поддръжката на канлите в тази част на София.

Кристина Владимирова пък разказва как изглеждаше днес наводнена София
 

Денят в столицата започна с гръм и трясък. Буквално. Днес в 11 часа на обяд гръмотевица удря тролейбус. По това време возилото е пълно с хора. За щастие пострадали при инцидента няма.

Пораженията по тролея са незначителни. Това казва Иван Малинов - човекът, който първи е направил оглед на возилото.

"Пораженията по тролейбуса са изгорли кабели, изгорели предпазители.на пръв поглед повредата изглежда много тежка, но не е нещо, което ще отнеме много време".

Това не е единственият инцидент с тролейбус днес. Проливният дъжд е основната причина днес в депото да е пълно с коли за ремонт.

Дъждът припомни и за проблемните места в столицата. По закон, в надлеза до гара "Искър", всеки по-силен дъжд взема за заложници по няколко коли. Днес нямаше изключение от правилото.

"Около метър е водата в момента - беше метър и половина някъде - сега започва, продължава да се покачва след обилния дъжд, който току-що се изсипа. То се вижда как извира от канала", казва Цветан Цветков, "Гражданска Защита".

Причината за "капана" е, че нивото на пътя е по-ниско от това на канала.

Подобен проблем имаше днес и в "Сухата река". Насъбралата се от дъжда вода, принуди жителите на квартала да проявят изобретателност, за да преминат улица "Витиня".

Жителите на квартала се шегуват, че трябва да се смени името на квартала. Казват, че повече от 20 години, при всеки дъжд, в района улици няма. Има плавателни канали.

Дъждът и бурята нанесоха редица щети и в Монтанско.

Заради аварирали далекопроводи и трафопостове шест села в област Монтана останаха без ток миналата нощ. Най-сериозни са пораженията в Чипровци, където има отнесени покриви и паднали дървета.

Снощи към осем без двайсет хората в Чипровци преживели ад под небето. Бурята продължила само половин час, но оставила сериозни поражения в центъра на града. Отнесен е покривът на увеселително заведение, собственост на местната кооперация. Засегнат е и покрив на съседна къща, но за късмет стопаните не са пострадали.

"Покривът вятърът го духа нагоре към три-четири метра, след това го завърта и го бие в ъгъла на къщата, после го сваля долу", разказва Иван Иванов, председател на местната кооперация.

Заради бурята градът останал без ток, а потърпевшите не могли веднага да се свържат с отговорните институции. В общо шестте пострадали от бурята села в Монтанско електрозахранването вече е възстановено, дъждът обаче продължава да вали. По данни на "Гражданска Защита" падналите количества в областта са близо 25 литър на кв.м. Засега няма данни за наводнени къщи.

И още за пораженията след бурята в столицата

Цялата изолация на общежитие в "Студентски град" се срути. За щастие мазилката е паднала през нощта и никой не е пострадал. Блок номер 8 обаче ще трябва да бъде ремонтиран наново, само година след като е саниран.

Преди една година блок номер 8, който е на Софийския университет беше саниран и заприлича на чисто нов. Тази сутрин обаче от новата изолация остана - само това. Венцислав Павлов е нает да довърши изолацията сложена от друга фирма:

"Чакай да обясня. От тази страна не е довършено. Направено е до ъгъла и трябва да се продължи понататък, за да се затвори изолацията. По принцип силният вятър, който е дошъл, защото не е затворена както трябва и това е причината".

Целият ремонт на блока заедно с изолацията се прави от фирма "Циклопъ Строй". В този блок за пръв път е използвана схемата, при която частна фирма ремонтира, а за сметка на това ползва помещенията в блока и последните три етажа.

От фирмата инвеститор казаха, че санирането е направено от фирма подизпълнител, но те ще поемат ремонта на стената.

Според управителят на фирма "Циклопъ" Иван Христозов изолацията е сложена качествено. Цялото изпълнение струва 10 000 лева.

"Уведомили сме фирмата и се надявам те да си поемат своя дял отговорност. Ако не, ние ще платим. Университетът няма отношение. Нито финансови, нито каквито и да е други. Ние ще се оправим", каза той.

Те са подлагали, за да изправят ъгъла, защото има голямо отклонение и вятърът е подхванал калнкана. Това са неща, които, за съжаление се, случват.

Инвеститорът обаче признава, че е цяло щастие, че няма жертви. От Софийския университет казаха за bTV, че очакват фирмата инвеститор да изпълни договора си и да оправи разрушенията нанесени от бурята.

Днес най-много валя в западните райони и особено тук в София София. В столицата само за няколко часа се изляха 48 литра на квадратен метър, а дъждът не спря през целия ден. Драгоман също е с много измерени валежи - 35 литра на квадратен метър.

И през следващите дни времето ще остане неустойчиво.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето