Какво може да вдъхнови една математичка, за да се посвети на музиката? Възможна ли е модерна интерпретация на легендите за змейове и самодиви? Едно българско момиче покорява Франция с нетрадиционна българска музика.

Етно-поп-джаз - така самата Ирина Жекова определя стила на музиката, която изпълнява: "Това, което на мен ми доставя удоволствие, е да правя музика, но да не е фиксирана в един единствен стил, а просто да смесва стиловете и мисля, че това е най-характерно за музиката, която правя в момента".

След като завършва математика в България, Ирина заминава за Франция, за да продължи да учи. Интересното е, че точно там тя открива вдъхновението си към българската музика.

"За мен смисъла на моето пребиваване във Франция е да популяризирам българската музика и език, мисля, че това е причината заради която съм там", допълва Ирина. Днес тя е не само изпълнител на песните си, а и композитор и текстописец.

"Преди две години започнах да пиша български текстове, които са вдъхновени от българските народни песни - за мен това е един вид модерен фолклор, т.е. вдъхновявам се от една народна песен, но бих искала тя да звучи много по-модерно за нашето време. Така примерно се бях вдъхновила от легендите за змейове или за самодиви".

Провокирана от народната традиция, Ирина създава проекта Ире. Към нея се присъединява и френският перкусионист Шарли Дален. Музиката събира двамата артисти и в живота. Днес те живеят и творят заедно. А в резултат се появява и първия им албум - "Единна земя". В продължение на година и половина песните на Ире се представят в клубове в Париж.

"Във Франция малко хора познават българската музика. Преди да срещна Ирина аз не познавах добре тази музика, но сега за мен е важно да слушам и да уча традиционните български песни, защото имат уникален ритъм и мелодии", споделя Шарли.

"Мисля, че за тях е интересно, много хора, които са ни чули казват, че наистина са се влюбили в българския език, защото никога не са подозирали, че може да звучи по този начин и аз страшно се радвам, че хората го възприемат по този начин, може и да не разбират всичко. Преди всяка песен се старая да опиша накратко съдържанието, за да разберат за какво става дума. Повечето от тях идват след това да ме питат за повече подробности по отношение на легендите и мисля, че дори да не разбират изцяло за какво се говори, музиката им казва голяма част, разказва още музикантката.

Освен във Франция Ирина Жекова възнамерява да представи песните си и пред българска публика. До края на лятото Ире ще изнесат няколко концерта в София и Варна.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo