На гости в "Тази сутрин" беше Георги Тошев, който се завърна наскоро от финландския град Турку. Тошев разказа впечатленията си около подготовката на световната регата "Тол Шипс Рейсинг". България ще бъде домакин на престижната регата през 2010 г. Състезанието ще стартира от Варна.

"Тол Шипс Рейсинг" е приемник на голямата регата известна в миналото, като "Къти Сарк". В нея участват над 200 кораба и яхти. Традиционно в състезанието се включва елитът на корабоплаването.

Всички участници в регатата трябва да акостират на 21 май във Варна. Любопитното е, че всеки ще има възможност да се качи на борда на лодките и да ги разгледа.

"Най-хубавото е, че дори да не си изкушен от яхтинга, дори да не си моряк, самото преживяване по вода е фантастично независимо, дали си морско чадо или си човек, който идва от планината", изрази възхищението си Георги Тошев.

"Идването на "Тол Шипс Рейсинг" в България е признание за поколения моряци, капитани и българи, които са отдали живота си на морето. Това е признание към морска България", заяви Борислав Гуцанов, председател на организационния комитет на регатата.

"Повечето кораби са от района на северна Европа, Северно море и Балтийско море и за екипажите на корабите, ще бъде наистина интересно да получат опит от културата на народите от южна Европа", Коментира Питър Нюел, директор на регатата, sail training international.

"За да стане едно такова мероприятие, хората трябва да знаят къде отиват. Дали само на плаж или идват, за да се запознаят, да видят, да срещнат чуждите кораби, екипажи и традиции в корабоплаването", каза Тома Томов капитан на кораб "Калиакра".

"Морето дава такова приятелство, което няма с какво друго да бъде сравнено и няма как да бъде обяснено. То трябва да бъде почувствано и видяно", допълни Борислав Гуцанов.

"Основната роля на тези състезания е, че това е място, на което могат да се съберат млади хора. И един от основните принципи на тези състезания е, че поне 50% от екипажите на корабите трябва да бъдат на възраст между 15 и 25 години", обясни Питър Нюел.

Специално за откриването на регатата във Варна ще пристигне Роб Стюард

За състезанието на варненското пристанище ще акостира и историческия кораб "Америко Веспучи", който е построен 1930 г. Общата площ на кораба е два декара с 26 мачти.

В разговора стана ясно, че и нашата гордост кораб "Калиакра" заедно с целия екипаж е поканен за холивудска продукция.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето