Бившият заместник-директор на руската държавна ядрена корпорация "Росатом" Евгений Евстратов беше задържан по подозрения за присвояване на държавни средства, фалшифициране на научни разработки за безопасността на съоръженията в атомните централи и финансови измами. Новината бе съобщена от началника на Главното управление за икономическа сигурност и борба с корупцията към руското МВР генерал-майор Денис Сугробов.

Евстратов е извършил предполагаемите престъпления по времето, когато е отговарял за отдела за ядрена и радиационна безопасност към "Росатом", в интервала 2007 г. - април 2011 г. През 2008 и 2009 г. този отдел на "Росатом" е получил около 50 млн. рубли държавни субсидии за разработки, свързани с безопасността на оборудването в атомните централи.

Евстратов и сътрудниците му обаче сваляли материали от интернет, представяли ги за свои трудове и поставяли подписите си под тях. Бившият заместник-директор и приближените му подхождали по същия начин и с документите с техническите спецификации за безопасност на оборудването, което е било използвано или е предстояло да бъде използвано в руските атомни централи.

Разследващите органи са установили и присвояване на 60 млн. рубли, отпуснати от руския бюджет през 2009 г. за строителство на две предприятия за преработка на отработено ядрено гориво. Засега на Евстратов не са повдигнати официални обвинения и разследването продължава.