Сезонната заетост е основният фактор за регистрирания напоследък лек спад в безработицата. Но се оказва, че хотелите и ресторантите по морето не могат да поемат огромния поток от кандидати за  работа. На прага на туристическия сезон безработицата в Бургас остава висока.

Ръстът на безработицата в Бургас и региона е двойно по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Една от възможностите за търсещите работа са набиращите все по-голяма популярност трудови туристически борси.  

Заради кризата, все повече хора, останали без работа, търсят спасение в сезонната заетост по курортите. Най-голям е напливът за камериерки, кухненски персонал и администратори.

Свободните места обаче са малко, а кандидатите - много. Това дава възможност на работодателите да избират само най-добрите.   

"Ако преди най-общо казано картината беше - работа има, пък няма достатъчно кадри, които да я вършат, и това караше работодателите да снижат критериите си към потенциалните работещи, сега е обратно - сега работата е по-малко, а хората, които търсят работа са повече", заяви Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас.

"Ние използваме този момент, за да качим от там качеството. Дори ако се намерят подходящи кандидати, и местата, които в момента са заети, можем да предложим на някой”, каза Антоанета Капитанова, от фирма за подбор на персонал.

Най-голям шанс имат хората с опит и подходяща квалификация. В момента една четвърт от регистрираните безработни в Бургас са кадри от туризма. Това означава, че предлагането може напълно да задоволи търсенето.