Най-малко 150 души са загинали само през последните два дни на протести в Египет, като от отдалечените райони на страната продължават да пристигат съобщения за смъртни случаи след насилие.

Има сведения за десетки загинали в затворите, откъдето са избягали голям брой хора, лишени от свобода, сред които има и ислямисти.

Днес следобед хиляди демонстранти отново се събират в големите градове, за да продължат антиправителствените протести. Има засилено присъствие на армията в централните градски зони.

Египтяните недоволстват от режима на президента Хосни Мубарак и призовават за оттеглянето му. Вчера правителството подаде оставка, но протестите продължават.

Две руски енергийни компании - петролната "Лукойл" и газовата "Новатек" - са започнали да организират евакуацията на своите служители от Египет. Към евакуация на персонала си са пристъпили посолствата на Турция, Саудитска Арабия, Израел, Германия, Испания. Списъци изготвят и мисиите в Кайро на САЩ и Азербайджан.

Турция е изпратила три самолета в Египет, за да евакуира намиращите се в страната турски граждани. Евакуацията се извършва от националния авиопревозвач по молба на министерството на външните работи на Турция и на дирекцията за бедствия и извънредни ситуации на правителството.

Гърция също е решила да изпрати два военни самолета, които да приберат гръцките граждани от Египет. Посолство в Кайро е дало указания на гръцките граждани  да останат по домовете си заради бунтовете по улиците.

Същевременно катарският тв канал "Ал Джазира" съобщи, че египетският комуникационен спътник "Найлсат" е прекъснал сигнала на телевизията за някои територии от арабския свят, но той е достъпен на други честоти.

Някои египтяни, които ползват услугите на чуждестранни доставчици, все още могат да гледат телевизията, която отразява протестите в страната.

По-рано днес египетското правителство затвори бюрото на "Ал Джазира" в Кайро и обяви, че прекратява акредитациите на нейните журналисти. Преди това бяха прекъснати и интернет връзките в по-голямата част на Египет.

Освен това стана ясно, че банките в Египет ще останат затворени в понеделник. Фондовата борса също обяви, че ще остане затворена заради влошаването на сигурността.

По информация на bTV в момента Министерство на външните работи обсъжда план за евакуиране и на българските граждани.

МВнР предостави телефони, факс и е-mail, на които близки на български граждани, намиращи се в Египет, могат да изпратят данни за контакт с тях и да получат информация за ситуацията в страната:

Телефони в МВнР : (02) 948 2404; (02) 948 23 61
Факс: (02) 971 36 20; (02) 870 71 37
E-mail: egypt@mfa.bg
Контакти на Посолството на Република България в Кайро: 0020 2 27 363 025 ; 0020 2 27 366 077;
Мобилни : 0020 12 317 05 04 ; 0020 16 506 17 18
Факс - 0020 2 27 363 826