Болниците са препълнени с пациенти с усложнения от върлуващия в момента грип. Епидемия днес беше обявена в 4 нови области - Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана. Междувременно на други места грипната ваканция беше удължена с още една седмица. Както в Европа, така и на територията на България грипната вълна се движи от запад на изток. У нас картината е шарена.

„Общо заболеваемостта достигна почти 250 на 200 хиляди, като в някои райони достига над 450 хил. Най-висока беше в Благоевградско. Там достигна над 600 хиляди на 200 хиляди”, каза епидемиологът д-р Ангел Кунчев.

Според него тази седмица попадаме в пика на грипната епидемия, след който ще последва бърз спад. Има причини обаче в Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана да боледуват по-дълго.

„При много ниски темп, на каквито сме свидетели сега, има малко забавяне на интензитета изглежда и контактите между хората, така че времето се удължава”, каза Кунчев.

Най-много заболели през миналата седмица е имало в Габрово, Кърджали, Ловеч, Ямбол и Шумен. И тази, и миналата година грипът удря хората между 20 и 45, усложненията също се повтарят. Децата и възрастните са относително пощадени. Вирусните пневмонии са най-тежките усложнения след грип. Все още няма статистика за броя на болните, но в болниците в София свободни легла няма. В Белодробната болница са най-тежките случаи, но тук могат да поемат около 200 пациенти.

В Първа градска болница също няма свободни места, но миналата седмица не са връщали пациенти. На ден приемат по 7-10 пациента с усложнения от грипа. По време на епидемия всички болници са длъжни да оставят резервни легла за спешни случаи, но практиката е да си прехвърлят болни, когато няма къде да ги настанят.

В няколко области удължават грипната ваканция. До 4 февруари, включително, остават затворени училищата в областите Габрово, Монтана, Русе, Стара Загора, Пловдив, Враца и Варна. В четири училища в Плевен също няма да учат. В класните стаи от утре влизат децата от София, Шумен, Велико Търново, Благоевград и още 9 области.