Продажбите на новия роман на видния японски писател Харуки Мураками "1Q84", за два месеца от отпечатването му, надхвърлиха 2,2 милиона броя. За пръв път книгата бе пусната на пазара на 27 май.

Книгата на Мураками е многопланова, но като цяло разказва как лява групировка постепенно се превръща във фундаменталистка секта на безумци. Авторът признава, че при написването й е черпил вдъхновение и от Достоевски.

Мураками твърди, че романът "1Q84" показва хаоса в света и съчетава възгледите на различни хора и различни истории, които се сливат в един общ поток. Писателят твърди, че книгата е била замислена като своеобразен отговор на прочутия роман на Джордж Оруел "1984". Част от творбата е изградена върху процеса по делото срещу японската екстремистка секта "Върховната истина на Аум". Членовете й вярват в чудеса и в близкия край на света. В името на това те извършват много престъпления, включително убийства на деца и обгазяването на токийското метро.

60-годишният Мураками често е споменаван сред възможните кандидати за Нобелова награда за литература. Творбите му, посветени на абсурдността на модерния свят и самотата, са преведени на 30 езика.

Негови книги на българския пазар:
"Танцувай, танцувай, танцувай", "Преследване на дива овца", "На юг от границата, на запад от слънцето", "Хроника на птицата с пружина", "Норвежка гора" и "Спутник, моя любов".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето