Той посочва, че всички от екипа са хора, които 10-15 години са били изпълнители в своите сфери, а в следващите са били на ръководни постове. Затова Борисов смята, че това е най-експертният и политически необременен кабинет. И допълва: "Има неща, които ще контролирам лично - строежите на магистрали, гарантирането на сигурността на гражданите. Но банковата сфера е много деликатна тема, много тясно профилирана, много чувствителна. Затова Симеон Дянков, който е приет от банкерите, ще води разговорите с тях. Когато вземат най-правилното решение, аз им гарантирам, че ще имат политическата воля на кабинета, на парламента, на партията това да се случи."

***
"Борисов се заклева пред патриарха днес", отбелязва "Труд". Пред патриарх Максим и в присъствието на президента Георги Първанов новото правителство ще се закълне днес да спазва законите и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. Депутатите ще гласуват три пъти - за премиер, за структура на кабинета и за състава му.

***
"Новите лица имат шанс да станат новия политически елит", смятат известни наши изборни експерти. Пред "Труд" те коментират бъдещото управление на премиера Бойко Борисов. Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг посочва, че основният препъникамък за новите лица в политиката ще е липсата на административен опит и непознаването на процедурите. Старите партии не можаха да направят промяната, защото не пожелаха да освободят лидерските си позиции. Новите лица имат шанса да им покажат какво могат. Според Васил Тончев, директор на "Сова-Харис", целият нов екип трябва да заработи като един отбор. Кабинетът ще е длъжен да убеди обществеността, че точно те са новите политици, които ще работят за него. Математикът проф. Михаил Константинов е лаконичен - вкарването на толкова нови лица в парламента и в изпълнителната власт слага началото на смяната на политическия елит на страната. Само тези млади хора могат да променят конституцията.

***
"24 часа" също събира своя щаб от социолози и експерти, които коментират новото правителство. Излишен е пост за българите в чужбина, е мнението на социолога Юрий Асланов. Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, е категоричен: "Закриването на няколко министерски кресла, включително и на цели министерства, е стъпка в правилната посока, макар че можеше да се отиде и по-далеч - нямаме нужда от повече от 10-12 министри." По думите на Георги Стоев, управляващ сътрудник в "Индъстри Уоч", минус е, че не бе съкратен значително броят на министерствата. Това е важно като първи сигнал на новата власт, която дойде с реформаторски обещания, а не показва досега, че ще ги спази. Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг определя въвеждането на поста министър на българите в чужбина като доста непоследователно. Социоложката Румяна Коларова споделя тази позиция. Мирослава Радева харесва акцентът върху младите хора в кабинета. Това е добре, казва социоложката, защото досега младите хора се
чувстваха изключени от целия социален порядък и с усещането, че цялото внимание е фокусирано към застаряващи групи. "Могат да избегнат лошия вариант за кризата" е заглавието, което обединява кратките коментари.

***
"За силата на гравитацията в слънчевата система "Борисов", е анализът в "Сега". Посочва се, че една от характеристиките на харизматичната власт е способността й да създава невъзможни от гледна точка на нормалната логика коалиции. Идеята за плаващи мнозинства и правителство на малцинството е точно такава невъзможна коалиция: кой би си представил Иван Костов и Волен Сидеров в един клуб по ситуационни интереси с цел крепене на правителство на ГЕРБ? Само фигура от величината на Борисов може да постигне такъв изкривяващ политическото пространство ефект. Що се отнася до членовете на новия кабинет, те са тела с относително малка собствена политическа маса, които освен с експертните си познания в своите ресори, се отличават с неспособността си да извиват ръце. Тяхната задача е да оформят слънчевата система около премиера.

***
"Защо Драшков, Хавальов и Мургина още не са арестувани?", е озаглавено интервюто в "Класа" с лидера на РЗС Яне Янев. Той заявява: "Нашата стратегическа цел е свикване на ВНС и нова конституция - и ако ГЕРБ не ни подкрепят, няма да ги подкрепим и ние. Впрочем, ако на един етап има вътрешен спор между партиите от конституционното мнозинство - ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС, трябва да се върви към референдум - самите граждани да кажат дали са "за" или "против" свикване на ВНС. Ако ГЕРБ си помисли, че те са единствената партия, която трябва да определя дневния ред на обществото, и се опитва чрез милиционерски методи да въведе еднопартиен режим - тогава ще оттеглим подкрепата си."

***
"Депутатите трябва да бъдат отзовавани", казва в интервю за "Сега" Цецка Цачева, председател на Народното събрание. Нейните аргументи: "Нашата недобра практика от последните няколко парламента създава необходимост от подобен инструмент. Лично моето мнение е, че при предстоящо изменение на конституцията това трябва да бъде регламентирано. Всеки закон трябва да отговори на съществуващите обществени отношения и да им даде правна регламентация. Публична тайна е, че има народни представители, които, след като бъдат избрани, не изпълняват задълженията си, не присъстват в пленарна зала, не посещават комисиите. Те имат качеството на народен представител, но не упражняват правомощията си. Смятам, че такова вътрешно противоречие трябва да намери законодателна регламентация."

***
"Съдебен, а не партиен контрол е нужен на прокуратурата", е заглавието на статията в "Труд", чийто автор е главният прокурор Борис Велчев. Той припомня, че в последно време някои политически сили издигнаха тезата, че конституцията грябва да бъде променена, а прокуратурата да премине към изпълнителната власт. Според Велчев това предложение трябва да се разбира по-скоро като политическа позиция, отколкото реално намерение. Главният прокурор заявява, че е привърженик на засилен контрол върху дейността на прокуратурата. Но обективен, професионален и справедлив. Той може да се извършва само от съд, а не от политически орган.

***
"Ще има ли революция в МВР", коментира "Дневник". Според автора голямото предизвикателство пред новото ръководство на МВР, е дали ще успее да промени манталитета в тази проядена от корупция и политическо вмешателство система, така че да мотивира служителите да преследват, не да сътрудничат на престъпниците. Казано с други думи, това означава да се сложи край на хитруванията на дребно и постоянни обяснения и оплаквания пред Брюксел, каквато беше досегашната политика, а ясните и безкомпромисни действия срещу организираната престъпност и корупцията във всичките й измерения да се превърнат в постоянна величина, вместо досегашните спорадични кампании, обикновено завършващи без резултат.

***
"Прегръдката с "Атака" е опасна", предупреждава в интервю за "Труд" бившият премиер на България /1991-1992/ Филип Димитров. Той казава: "Атака" е етноцентристка, "червено-кафява", антидемократична и антизападна партия, която е разкрила този си характер дори и с участито си в съответната група в Европейския парламент. Нейната прегръдка е опасна и със сигурност вреди. Така че запазването на разумна дистанция от нея е част от връщането на доверието на Европа." Според Димитров би било необяснимо СДС да не подкрепи кабинета.

***
"Може пенсиите да се замразят", смята Христина Митрева, ръководител на дирекцията за анализи, планиране и прогноди в НОИ. В интервю за "Труд" тя обяснява: "За намаление на пенсиите и дума не може да става. По-скоро очаквам да бъдат замразени за известен период. Ако продължи замразяването на доходите, върху активно работещото население ще се стовари цялата тежест на кризата. Съгласна съм, че пенсиите са ниски, но това се отнася най-вече за хората с малък трудов стаж и нисък индивидуален коефициент. Ако се предприеме замразяване, то може да бъде до известна степен компенсирано за най-ниските пенсии чрез системата за социално подпомагане."

***
"КАТ предлага годишен стикер за всяка кола", пише на първа страница "Труд". Собственикът на всяка кола да получава годишен стикер, който да му дава право да се движи по пътищата в страната. Такава идея ще предложат от КАТ на бъдещото ръководство на МВР. Новата лепенка трябва да замени винетката и знаците за технически преглед и застраховка "Гражданска отговорност". За да се стигне до приемането й, трябва да бъдат свързани компютърните системи на полицията за авто регистрациите и шофьорските глоби, на застрахователите, на пътна агенция и на данъчните служби.

***
"ГЕРБ ще сваля осигуровките на малки порции за 4 години", акцентира "Сега". Навлизането в реалното управление приземи някои от поетите обещания от ГЕРБ. Стана ясно, че незабавното сваляне на осигурителната тежест с 5%, което трябваше да насърчи фирмите да пазят работните места въпреки кризата, е заменено с удължени срокове. Коригираната схема предвижда осигуровките да паднат само с 2 процентни пункта от началото на 2010 г., а през следващите три години - с по 1 пункт, така че обещаното общо 5-процентно намаление ще бъде постигнато, но към края на мандата. Тази мярка е една от 15-те, които още в края на пролетта номинираният за вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков обеща да прокара, ако ГЕРБ спечели изборите.