15% ще бъде спадът в туризма за летния сезон. Прогнозата е на председателя на Българската туристическа камара Цветан Тончев. Над 300 хотела се продават по българското Черноморие. Само във Варненско офертите са за близо 70 хотела.

С 50% повече в сравнение с миналата година са хотелите, които се продават по Черноморието. Според специалистите причината е не само във финансовата криза, а и в държавната политика.

"Веднъж аз виждам вината на държавата, която не си влезе в ролята на регулаторен орган. От друга страна говорим за безразборно раздаване на разрешения от районните архитекти", казва Валентин Градев, специалист по недвижими имоти. 

По думите на специалиста през последните няколко години банките създадоха благоприятна среда за хотелиерите, като щедро отпускаха кредити.

"Това пресищане, съчетано с икономическата криза в момента, съчетана и с лошия мениджмънт на хотелите - това не трябва да го крием и в един момент собствениците се оказват в невъзможност да си изплащат кредитите", допълва той.

Хотелиерите признават, че бизнесът им е силно повлиян от кризата, но са на мнение, че данните на брокерите създават излишна паника.

"В сравнение с миналите години заетостта е по-малка, освен това цените се намалиха, за да можем да постигнем заетостта, която в момента в комплекса съществува. А разходите за съжаление се увеличиха Наистина, всяко нещо се продава при добри пари, но това което в момента се изписва мисля, че е малко надуто", казва Георги Щерев, собственик на хотел.

Най-печеливши и търсени хотели са тези на първа линия с висока категория, голям брой легла и спа център. До момента обаче няма данни за продадени хотели, а най-скъпия във Варна се търгува за 25 милиона евро.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето