Днес най-горещо беше в Петрич и Сандански - 41 градуса и половина. Подобни бяха температурите и в Пазарджик, Велико Търново, Хасково, Русе и Пловдив. Още тази нощ температурите ще се понижат. Захлаждането ще се усети първо в Северозападна България. Как преживяхме днешния най-горещ ден от началото на лятото, вижте в следващата хроника от страната.

През най- горещия ден улиците на Сандански бяха пусти. Малкото разхождащи се споделиха следното:

- Хората излизат след като залезе слънцето. Тогава се напълва градът и до късно използват  - като е хладно. През деня, я виж дали има хора по улиците въобще.

Най- потърпевши от летните жеги са децата. Някои от тях излизат на улицата облечени като за плаж.

"Топло е -  за това съм го съблякла. То се е обринало цялото - вратлето, тука косата, дори пъпки има от топлина", показва майка.

Хората търсят спасение под дебела сянка, в заведенията и там, където има климатик.

"Търсим най- подходящия начин да разхлаждаме, връщайки се от работа тук. Съблазни ме биричката, по една бира да пием", споделя друг жител на града. 

Високите температури се отразяват неблагоприятно и върху търговията.

"Много зле. Затваряме магазините на обяд и така се спасяваме", споделя търговец..

Единствено ръст в продажбите отчитат търговците пред градския плаж. Те предлагат ръкавелки, пояси, плажни топки. Повечето хора се надяват следващата седмица времето да захладнее- както обещават синоптиците.

На слънце термометърът в Плевен отбелязва 44 градуса. В центъра за спешна помощ са постъпили много обаждания от хора, които са се почувствали зле. Оказва се, че плевенчани масово не спазват предписанията на лекарите.

Въпреки съветите днес да си остане вкъщи, 62-годишната продавачка на плодове и зеленчуци Виолета Петрова е на сергията.

"Защото стоката не може да изтрае и трябва да я хвърля. Вложила съм някакви пари и просто искам да си върна парите", казва тя.

Екипът ни засне компания, която си правеше пикник в центъра на града. И против всякакви съвети, пиеше червено вино.

"Аз съм инвалид пенсионер. Ниско кръвно имам, да се оправдая", споделя Борислав Георгиев.

Малко хора се осмелиха да напуснат домовете си - и то, за да отидат на плаж.

"Тръгнахме на плаж и, между другото, решихме да хапнем нещо и отиваме да се топнем. Иначе няма да издържим", коментира Иван.

Днес мнозина плевенчани предпочетоха басейните в парка Кайлъка.

В три следобед дежурният в хидрометеорологичната служба в Русе отбелязва поредното покачване на живачния стълб в термометъра. Почти 40 градуса е. На централния площад търговци показват техният термометър.

"Показва 42 - толкова го виждам аз", споделят те. Допълват, че се охлаждат с кърпички. Площади, улици и кафенета са опустели. Само по пейките, разположени около шадраваните, има хора.

"Горещо, много горещо ми се вижда.Чувства се, че е задушно времето", заявяват те.

Много русенци предпочитат да се разхладят в Дунава, въпреки че къпането там е забранено и няма спасители.

"Тъй или иначе русенци няма къде да се къпят. Басейните са скъпи. Много хора...5 лева не са малко пари", казва един от тях. 

"Не влизам във водата - само до коленете и с кофичката се обливам - страх ме е", споделя друг.

От жегата днес се изпокриха не само хората, но и рибите.

"Рибата бяга на дълбокото, на студеното - и за това няма", казва рибар.

В очакване на захлаждането някои си помагат със самовнушение.

"Много е горещо, ужасно горещо е. Но за мен е приятно, когато се настроя, че това може да бъде нещо приятно като усещане", споделя друг русенец.

В София следобед температурата достигна 36,7 градуса. В най-горещите часове улиците бяха оросявани.

"Нямам думи - какво да кажа. Много тежко, извънредно. Пари ми и на крака и на всичко просто не се издържа на тия жеги. Но никой не ни прави компромиси, че видиш ли - работиме и да ни остави спокойни да си работим като хората. Постоянно ни псуват, постоянно ни пибиткат", казва един от тези, които трябва да пръскат с вода улицата в горещия ден. 

Рекордът за София за днешната дата е регистриран през 2000 г. Тогава е било 38,7 градуса. Точно два градуса не достигнаха рекордът да бъде подобрен.

"Горещо е, много е горещо, но трябва да се държим във форма защото очакваме ново първенство на форум лигата", споделя футболист.

Повечето хора все пак се съобразиха с жегите и имаха по-спокоен ден.

"Топнахме се във фонтана пред НДК. Разхладихме си краката и вече е по-добре", казва двойка. 

На две места в София днес се предлагаше и безплатна минерална вода във връзка с високите температури, съобщиха от Столичната община. Те са на пл. "Света Неделя" и в парка пред НДК. 


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето