1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Горещините повишават драстично консумацията на ток

БГ Бизнес
 

Заради жегите Гърция отново повиши вноса на ток от България

Жегите опъват до краен предел нервите на енергийните диспечери. Опасност от пренатоварване и срив на енергийната мрежа нямаше, въпреки включените на максимална мощност десетки хиляди климатици по офиси, апартаменти, ресторанти и кафенета.

В горещини както днешната, връх в консумацията на ток диспечерите от електроенергийния системен оператор отчитат в следобедните часове и привечер. Тогава никой не мисли за икономии, а само как да си осигури прохлада. До 600 мегавата електричество отиват само за климатици.

Това е около 12-13% от общото потребление, което очакваме да достигне в следобедните часове, когато потреблението е и най-голямо.

Заради жегите Гърция отново повиши вноса на ток от България. В началото на годината, заради кризата и свитото индустриално производство, износът на ток падна чувствително. Южната ни съседка сега внася малко повече отколкото произвежда единият реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Износът днес е 1070 мегавата, с 280 повече отколкото при нормални температури.

Най-големият кошмар за диспечерите по време на жегите са горските пожари. Преди две години, на 27 юли, заради няколко горски огнища, аварийно изключиха два големи далекопровода, които свързват електроенергийната ни система.

За да не останат цели области на тъмно, тогава България ползва авариен внос на ток от съседните страни.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии