Агенти на ФБР арестуваха по подозрение в корупция 44 високопоставени лица в щата Ню Джърси. Те са заподозрени за участие в престъпна мрежа за пране на пари, финансови измами, подкупи и незаконна търговия с човешки органи. Сред задържаните има кметове, високопоставени служители от местната администрация, адвокати, политици, както и петима равини.

Разследването се е водило в две посоки:

"По линия на корупцията ФБР и Службата по вътрешни приходи арестуваха 29 души, включително членове на местните съвети и кметове, което подчертава колко дълбоко корупцията е проникнала във властта на този щат. По другата линия, правоохранителните органи задържаха 15 членове на международни групи за пране на пари, сред които петима равини и техни сътрудници", обясни Ралф Мара – изпълняващ длъжността главен прокурор на САЩ. 

Мрежата за пране на пари се е простирала от Ню Джърси и Ню Йорк до Израел и Швейцария. Участниците са се възползвали от пропуски в закона, за да прикрият пари от подкупи като дарения за благотворителни кампании.

ФБР и Вътрешната агенция по приходите са установили в разкритата престъпна схема ключовата роля на еврейски ортодоксални духовници. Те са узаконили десетки милиони долари през сдружения с идеална цел.

По думите на прокурора Мара, един от равините е склонявал финансово затруднени хора да продадат бъбрека си за 10 хиляди долара, а след това уреждал продажбата му за 160 хиляди.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето