Организирана престъпна група, която се е занимавала с купуване и уреждане на студентски и кандидат-студентски изпити в Университета за национално и световно стопанство е била разбита при операция на антимафиотите.

Арестувани са двама от основните участници в схемата, съобщиха от МВР. Единият от задържаните е известният икономист и преподавател в университета Петкан Илиев.

Операцията започва преди пет месеца. Оказва се, че основен участник в схемата е главният асистент в катедра "Икономикс" Петкан Илиев. Освен преподавател, Илиев често пъти публично коментира темите "контрабанда" и "корупция". Той е арестуван в момент, в който е получавал уличаващи го документи от другия задържан - посредник в уреждането на сделките.

В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали желаещи да се възползват от услугата. Според източници на bTV цените са варирали от 300 лева за обикновен изпит в сесия до 4 хиляди лева за влизане в УНСС. Днес разследващите иззеха документация от университета.
От университета казаха, че ще направят паралелна проверка и ще съдействат на разследващите.

Заместник-ректорът на университета доц. Веселка Павлова твърди, че сигнали срещу който и да е преподавател в ректората досега не е имало:

"Знаете, казват в коридора и някой се е похвалил, че си е взел изпита. Ама това не е информация, която трябва да се проверява".

Според разследващите, схемата е работила от доста време. В нея са участвали и хора, които са преправяли лични карти, за да може друго лице да се яви на изпит вместо кандидат-студента.

В други случаи Петкан Илиев е съдействал за взимането на изпит от студент, който дори не се е явил пред преподавателя си. Дали другите преподаватели са взимали част от парите или са помагали на приятелска основа, тепърва ще се доказва.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето