От началото на лятото жители на добричкото село Победа са на воден режим, въпреки че са редовни платци. Проблемът е от години, но сега хората се оплакват, че при големите жеги е истинско мъчение да се живее без вода.

Преди две години семейството на Лиляна Събева решили да избягат от градския шум и купили къща в близкото до Добрич село Победа. Тъй като вода имало само по няколко часа на ден, първото нещо, което направили бил кладенец в двора.

"Живее се ужасно, аз ще ви покажа начините за спасение в моята къща. За пиене ползваме вода от апарат, която ни се доставя от Добрич, естествено срещу заплащане. За къпане се наложи да си направим една т.нар. лятна баня с резервоар, който пълним от кладенец. Кладенецът също сме си го направили ние, това са спасенията за лятото", обяснява Лиляна Събева.
 
Без вода през лятото са всички нейни съседи.

"Случва се нещо ужасно. Няма вода, жегата е голяма, децата се цапат постоянно, няма с какво да ги изперем, няма с какво да се изкъпем. Проблемът е всяко лято, всяко боже лято", оплаква се Доротея Петрова.

Според шефа на водното дружество водоподаването в селото е нормално, а водопроводът захранва още 16 села.

"Част от къщите в село Победа, в най-високите точки, в определени часове, остават без вода и то защото техните съседи от същото село или от други села просто поливат и не могат да разберат, че това са води за питейни и битови нужди, а не за поливане", обяснява Величко Василев - управител на ВИК Добрич.

"Защо я спират, по това време някой и да иска да полива, той не полива, защото нали ще се маноса? Пък много са рядко хората, които консумират тази вода, за да поливат, защото е два лева кубика. Тя златна вода, то един килограм домати е един лев", възмущава се Йорданка Стойчева.

"Аз лично имам един въпрос към тези, които ми казват - във високата част на селото ли сте? Данъците и цената на водата не са в зависимост от денивелацията на къщата и на мястото където живея, плащаме редовно но това ни най малко не ни помага", оплаква се Лиляна Събева.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето