Уникално представление ще има тази вечер в пазарджишкото село Паталеница. В двора на местното училище е премиерата на шекспировата пиеса "Перикъл" в изпълнение на Детска театрална школа "Петровден" и професионални актьори, под режисурата на англичанина Рекс Дойл.

За това представление афиши няма, а и не са нужни, защото колкото и невероятно да звучи, хората в Паталеница са свикнали през лятото да гледат Шекспирови пиеси под открито небе. Различното този път е, че спектакълът се прави от наследник на знаменития драматург. В приключението без колебания се включва английският актьор, писател и режисьор Рекс Дойл. Самият той е играл пиеси на Шекспир на места като замък в Чехия, Нижни Новгород и дори в джунглата на Тринидад.

"Това тук е чудесно място за представление, с планината отзад, какво друго би могъл да искаш?", казва Рекс Дойл. "Интересно е, защото е преведен, не е точно същото, както когато играеш Шекспир на английски. Защото звукът на английския и звукът на българския е много различен. Това е основната разлика - звученето на езика. Мисля, че правим наша си версия на Перикъл, но историята е все още е същата, не сме я променяли, не сме прибавяли образи, не сме обръщали текста. Следваме реда на текста и сцените много стриктно. Всичко е много истинско, има я романтиката, интригите, страстта, ревността и всичко останало", допълва той.

Рекс Дойл е омагьосан от мястото и актьорите, с които работи. За негова изненада децата от школата дори са измислили кратка песен разказваща историята в пиесата.

Стоян и Ани са от скоро в школата. Днес тук има младежи, които са от първите дни и вече са студенти или завършват актьорско майсторство. Именно те измислили текста за песента. "Един път на репетиции тренирахме, нещо ми стана много тъжно, не съм си напрегнал ума и изведнъж ми дойде, измислих я до половината и Ани я продължи", казва Стоян. "Честно казано, ние двамата с него сме си екип и винаги си работим заедно и си я измислихме с малко ум и решихме просто така да я подготвим", допълва Ани.

"Публиката тук много повече вярва. Тук те идват с надеждата да видят нещо истинско... И го виждат", казва актьорът Петър Митев.

Инна Церовска е мениджър на театралните проекти и художник на костюмите. Всъщност всичко, което се използва в спектаклите, се прави от участниците в тях. "Когато дойдохме, хората не знаеха какво е театър, гледаха ни като някакви странници, които се забавляват, не че ние не се забавляваме. Аз смятам, че тука работата е много сериозна, че онова, което правим е такова, каквото може да се прави в големите български театри. За мен това е най-интересното, че тези хора не получават нито една стотинка. Те са дошли с абсолютно съзнание, че правят изкуство, на което вярват, както те, така и публиката", казва Инна Церовска.

Театралният сезон в Паталеница не приключва с шекспировата пиеса Перикъл. За есента се подготвя "Малкият принц", в който ще участват и деца с увреждания, а премиерата ще бъде в местната църква.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo