Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани високи температури.  По данни на НИМХ – БАН, на 24 и 25 юли територията на България ще бъде засегната от гореща вълна. Температурите ще се повишат до екстремно високи стойности. В по-голямата част от страната в следобедните часове температурите ще надвишат 35°, а

в отделни райони в низините ще бъдат над 40°, до 42-43°

По-ниски, под 35° се очаква да се задържат температурите по Черноморието, но там влажността на въздуха ще бъде висока.

Захлаждане ще настъпи в неделя,

26.07.2009 г., когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително с 10-15°.

С настоящата информация трябва да се запознаят областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. В предупреждението се казва, че е необходимо да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на пожари и да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

Министерство на извънредните ситуации препоръчва на гражданите:

- Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.

- За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи.

- Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.

- Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности.

- Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми.

- Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

- Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и  да приема течност.

- При необходимост, потърсете квалифицирана помощ на тел. 112.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето