По инициатива на Военноморския флот и по проект на Столична община днес трябваше да бъде открита възстановената надгробна плоча на Никола Вапцаров. Това обаче няма да се случи.

Паметната плоча трябваше да изглежда точно като масивните гранитни плочи около нея. Те са на тримата антифашисти, разстреляни и погребани заедно с поета. Вместо това, гробът на Вапцаров ще посрещне годишнината обрасъл в трева. Заради семеен спор.

Всичко започва през ноември. Тогава е погребана племенницата на поета Елисавета Николова. Наред с покойната, в гроба му е поставено и началото на семейния спор. Роднините на Елисавета Николова имат всички законови основания да я погребат там. Притежават документ за наследници.

"Тези места които виждате около вас, самите гробни места - наследниците имат право на ползване, а пък земята е публично-общинска собственост", обясни Даниела Йорданова, юрист на ОП "Гробищни паркове".

Според внука на брата на Вапцаров, който носи и неговото име - Никола, отвъд закона стои моралът:

"Сега, каквото и право, на какъвто и извратен закон да се позоваваш, на него все пак трябва да имаш поне един грам чест и достойнство и да можеш да решиш правилното нещо. И в случая това е нашата теза, че Вапцаров заслужава самостоятелен гроб".

Този морален казус, наследниците на брата на поета - Борис се опитват да подплатят с правни аргументи.

"В България въпреки, че е прието да се погребва в гробовете на роднини, на своите починали близки, въпреки това няма случай, в който това да е станало с разбиване на плочата, на паметната плоча на предишния човек", смята Никола Вапцаров, внук на брата на Никола Вапцаров. 

Счупената плоча става повод за досъдебно производство. Обвиненията са, от една страна, срещу общинското предприятие. То се разследва за безстопанственост. От друга страна наследниците на погребаната племенница са обвинени във вандализъм.

"Аз не виждам какъв е проблема, че майка ми е погребана там. Защо това да е някакъв проблем? Вапцаров е в поезията, в сърцата, той не е само един гроб", смята Теодор Костов, внук на сестрата на Вапцаров.

"Ако нейните роднини не са съгласни да я преместят, без да превръщаме нещата в по-голям цирк отколкото вече са, тогава ние ще мислим за ексхумация на Вапцаров и ще мислим къде да го преместим", каза внукът на брата на Никола Вапцаров.

Децата на Елисавета Николова не са съгласни да местят майка си. Заради осемте месеца, изминали от смъртта й, това на практика е и невъзможно. Те не искат обаче да се мести и гроба на Вапцаров.

"Ние компромиса го направихме, съгласихме се плочата да бъде в същия вид, в който искаха. И така и стана. В момента се оказа, че и това явно няма да доведе до нищо", смята Теодор Костов.
 
"В крайна сметка стигаме до днешния ден, в който, на деня на разстрела на Никола Вапцаров, върху гробното място се намира част от неговия паметник и тази трева, която е засадило общинското предприятие", обясни юристът на ОП „Гробищни паркове".

Плоча няма, защото едните роднини не искат. От гробищни паркове предлагат компромис - мощите на Вапцаров да бъдат преместени в парцел номер едно на Централните софийски гробища. Там лежат бележити и заслужили личности. С това пък другите роднини не са съгласни.

"Не знам, може би ние поставяме на много висок пиедестал Вапцаров, но за семейството той и поезията му са ценност, стойност, както за нас, така и за българския народ", каза Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров. 

В деня на разстрела на Вапцаров, вече са започнали приготовленията за отбелязването на 100-годишнината от рождението му. Като нечакан и не искан гостенин и тогава, най-вероятно, ще стои скандалът с гроба на поета. И това ще е така, докато прокуратурата не се поизнесе и институциите не вземат отношение.

Единственото, което може да се добави, го е казал самия Вапцаров, още приживе:

"Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и. толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?!"

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето