Все по-често в малки населени места в страната хората сами организират защитата си. Причината са масовите кражби по селата, които са слабо охранявани. Конкретен пример от врачанското село Тишевица, където от бостаните на хората е изваден половин тон лук.

Заради честите кражби в село Тишевица жителите не могат да оставят къщите без надзор, защото рискуват да ги намерят опразнени. Обвиняват за набезите местните роми, които са много и без препитание.

"По което време искат, влизат, нападат, каквото им трябва, всичко си взимат", коментира Лилия Коцева, потърпевша.

"Тук на мен ми изпосекоха и ограда, и парка изсекоха. Имаше покрай оградата винкели, железа, тръби - всичко изпокрадоха. Гледах и овце, и зайци, и кокошки, и прасета -  сега вече не може. Излезеш някъде за половин-един час - те влезнат, изнесат. А камо ли да те няма с дни", споделя Боян Ангелов, друг потърпевш от набезите.

Ангелов показва с болка празния обор и твърди, че полиция и кмет бездействат.

"Никаква оправия. Аз колко пъти се обръщам към кмета - дай жалба, давам. Дойде тук, те почват да го хулят, да го псуват и той се прибере. Имат нещо връзка - значи тия му гласуват и той си ги защитава", допълва мъжът.

Кметът Илия Генов води селото трети мандат. Според потърпевшите, много от които отказаха да говорят пред камерата ни с мотива, че се страхуват, за да си осигури ромската подкрепа по време на избори, Генов си затваря очите за кражбите след това. Той пък е категоричен, че не бездейства.

"Това са инсинуации на някои хора, които имат някакво отношение към мен. Всеки случай е подаван на полицията. А що се отнася до ромите, аз имам 210 роми, какво да ги правя -  да ги изселя ли, това е невъзможно", заяви градоначалникът.

След последния случай с кражбата на близо 500 килограма лук от бостаните на полето селският управник настоява новият парламент да уреди със закон назначаването на доброволна охрана по селата, защото сега съществуващата уредба "куца".

"Ние носим отговорност. Ако създада добровлен отряд и го назнача да пази нощем - на какво основание, по кой закон? Ние носим отговорност, ако се случи нещо", допълва Генов.

Потърпевшите пък заплашват, че ще се бранят както могат.

"Тези така създават условията - да се стига до лична саморазправа. Да идеш да го прибиеш и да отидеш в затвора", констатира Боян Ангелов.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето