Таксиметрова война тресе Варна. Шофьорите в града се вдигнаха на бунт срещу една от таксиметровите фирми заради нелоялна конкуренция.

Фирмата свалила цените си с 20 процента. Как в условията на пазарна икономика един бранш иска да диктува цените на услугите и за малко да се стигне до сблъсъци, разказва Нивелина Няголова.

От известно време заканите за саморазправа между таксиметровите фирми във Варна набират сила. 20-процентната отстъпка за клиентите беше определена от протестиращите като нелоялна конкуренция.

"По този начин той принуждава другите компании да свалят цени надолу, защото сме конкуренти. За мен това е нелоялна конкуренция", каза протестиращия Антон Атанасов.

"Изкуственото поддържане на каквито и да е цени на услуги представлява картелно споразумение. Хората, които са се събрали, в момента искат цените да не се смъкват надолу, което е абсолютно противоречие с ценностите на ЕС за лоялна конкуренция", заяви адвокатът Милен Христов.

Протестиращите твърдят, че тази 20-процентна отстъпка била за сметка на шофьорите. Но реално тя се поема лично само от тези, които карат със собствени автомобили.

"За моя сметка е, а вече който иска идва в моята фирма, прави си отстъпка и работи", заяви Радослав Итевски, собственик на фирмата с отстъпките.

Таксиметровите шофьори се заканиха да продължат с протестите докато отстъпката не бъде премахната. Фирмата обаче не смята да променя търговската си политика.