Български археолози попаднаха на уникална находка. В основите на древна крепост край Мездра, учени от БАН откриха парфюм от преди 18 века.

Калето край Мездра е най-добре запазената римска крепост у нас, твърдят учени. Пътят на историята му минава през древно светилище и военно римско укрепление от втори век. В сянката на каменните стени се крие селище, обитавано дори в праисторията.

"Това е по-точно като датировка 7000 години преди новата ера. С прекъсвания от римската епоха, след това късната античност, до ранното българско Средновековие", казва Биляна Иванова, археолог.

Въпреки богатата находка от римски монети и антични съдове един единствен предмет успява да засенчи всички досегашни открития и да предизвика въображението на учените. Екипът на д-р Сергей Торбатов открива уникален за България и Европа парфюм на близо 18 века.

"Става дума за съд, който е използван за благовоние. По принцип това е изключително разпространено във връзка с упражняване на култовата обредност още от най-древни времена", казва д-р Торбатов.

"При реставрацията на съда колегите установиха, че вътре има останки от различни треви, кори на дърво, може би и дървесина. Това са благоухания, които са били екзотични за Римската империя. Това са канела, ванилия, мирта, може би тамян. Става дума за уникат не само в мащабите на България. Единственият сходен по форма съд, с по-големи размери, обаче с друго предназначение, произхожда от френския град Виен", допълва археологът д-р Сергей Торбатов.

В тази крепост са открити над 400 монети, както и други предмети.

Едва след изследването на растителните останки в съда, учените от екипа на д-р Торбатов ще могат да кажат със сигурност какъв е бил ароматът на древния парфюм. За сега е ясно единствено, че е принадлежал на богат поклонник.

Освен ароматни съставки, българските археолози намират и парче дърво в древния съд. Те обаче отрекоха слуховете, че находката може да е част от Христовия кръст. Въпреки това, разкопките на Калето край Мездра продължават.
 
Вижте прикачения файл, за да разберете подробности.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo