Българите предпочитаме ромите пред емигрантите. Това сочат резултатите от проучване на "Отворено общество". Извадката е национална и е отразява мнението на населението над 18 години. Според изследването социалната дистанция към етническите турци се увеличава в сравнение с предходни години. Новите емигранти пристигащи в България пък са по-нежелани и от ромите.

"При ромите, за съжаление, излизат изцяло негативни стереотипи, с изключение на това, че са хитри, което е позитивен стереотип и са купонджии”, обяснява социологът от "Отворено общество" Алексей Пампоров.

Любопитното е, че ромите, турците и китайците не са най-необичаните етноси в България. На последно място са всички групи с африкански произход. Най-добре приети са гражданите на Европейския съюз, следвани от англичаните и руснаците.

Според социолозите, мнението ни за нас самите е подчинено на стереотип:

"Хем сме мързеливи, хем сме трудолюбиви и сме много красиви, умни, но бедни", смята социологът. 

Колкото по-малко познаваме един етнос, толкова по-големи предразсъдъци имаме към него. Съгласието на българите да живеят в едно и също селище с други етноси намалява значително. Най-толерантни са жителите на столицата и големите градове.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето