1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Бюджетният ни дефицит достигна 381 млн. лв. през юни

БГ Бизнес
 

2 млрд. лева от планираните приходи остават несъбрани през първата половина на годината

През първата половина на годината в държавната хазна са постъпили над 2 милиарда лева по-малко от планираните. Въпреки това, за сега приходите остават по-високи от разходите.

Министърът на финансите Пламен Орешарски беше по-скоро оптимист, че дефицитът в края на годината може да бъде преодолян. Общият размер на приходите за полугодието е близо 13 милиарда лева, което спрямо разчета за годината е 39.7%.

Данъчните постъпления (включително приходите от осигурителни вноски) за периода са малко над 10 милиарда, това е 39.4% спрямо плана.

Размерът на разходите (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) по консолидирания бюджет за първото полугодие на е към 13 милиарда, което представлява 42 % от годишния разчет. Миналата година по това време разходите са били 40.5%.

По думите на министъра на финансите Пламен Орешарски, най-лошият месец като приходи е бил март и нови спадове не се очакват.

"8 на сто изоставаме в приходите спрямо миналата година. Това е един от най-добрите резултати сред страните от ЕС", каза Орешарски.

Финансовият експерт ог ГЕРБ Владислав Горанов коментира наследството, което новото управление получава. По думите му днешното състояние на бюджета означава 5,5 милиарда лева неизпълнение на приходите към края на годината.

"Ако нищо не се направи като допълнителни спестявания, оценките са за 2.5 млрд дефицит", коментира Горанов.

Орешарски обясни, че в бюджета са заложени буфери: "Дефицитът може да се финансира с фискален резерв без външно финансиране", прогнозира Орешарски.

Според Горанов обаче буферите няма да са достатъчни, за да се тушира дефицита.

Въпреки това ГЕРБ остават категорични, че социалните осигуровки могат да се намалят. Вдигане на данъците през следващата година не е обсъждано. Държавата обаче ще трябва да влезе в период на още по-големи икономии. Бъдещите министри на ГЕРБ вече знаят, че една от първите им стъпки ще бъде да кажат кой с колко ще отреже от разходите си.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии