Екип от технологичния университет на Вирджиния създаде автомобил, който дава възможност на незрящите да шофират.
    
Автомобилът - ретро бъги с четири колела, е оборудван с лазерни сензори, интерфейс за гласова команда и още много свръхмодерни технологии, които насочват незрящия шофьор за посоката и скоростта. Макар и автомобилът да е на съвсем ранен изпитателен етап, Националната федерация на незрящите го обяви за голям пробив в осигуряването на независим живот на хората със силно увредено зрение.
    
Незрящият шофьор върти кормилото, натиска спирачките и дава газ на базата на данни от компютър, който обработва сензорна информация от лазерен далекомер. Инструкциите се получават с гласови команди и вибрираща жилетка.
    
Първият незрящ шофьор на бъгито - Уес Маджеръс каза след тестовете на писта в университета, че преживяването е било "освобождаващо". Той призна, че и преди е шофирал, но в пустинята Невада, като до него е седял баща му и му е помагал.
    
Студентите от университета на Вирджиния са единствените, отзовали се на конкурса за създаване на автомобил за незрящи, обявен от института за незрящи "Джерингън" в Балтимор.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето