1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

За втори пореден месец отчетоха дефлация у нас

БГ Бизнес
 

Поевтиняването на стоки е добра новина, но не и причините за него, предупреждават икономисти

През тази седмица Националната статистика обяви, че през юни сме имали отрицателна инфлация. Това означава, че някои от цените, които следи, са започнали да падат. Поевтиняването е добра новина, но не и причините за него, предупреждават икономисти.

За втори пореден месец статистиката отчете дефлация. Добрата новина е, че с 2% по-евтино сме купували част от храните. Лошата е, че те обикновено падат заради липса на купувачи.

"Много слабо върви търговията. Ние от 16 години сме на пазара в "Люлин", ама такова нещо не е било. Кризата си каза думата. Народът не може да си купува. Хем, че розовия домат струва 1 и 40 лева, на едро – 1 и 20 лева и пак не се продава. Миналата година колко беше – 2 и 50- 3 лева", оплаква Светлана Петрова.

За продавачите е без значение как експертите формулират в термини липсата на клиенти и че падането на цените се свързва с дефлацията. Липсата на пари в една икономика, също като липсата на пари в едно домакинство, води до намалено потребление, то до намаляване на цените.

"В момента дефлацията е добра за хората, които имат в потребителската си кошница предимно хранителни продукти. Обратно - производителите не са стимулирани от дефлацията. Защото при падащи цени, а постоянни разходи за производство, означава че ти ще спреш да произвеждаш", обяснява икономистът Петкан Илиев.

Така дефлацията се превръща в опасност за работните места, заради спирането на производства. Води и до намаляване на приходите в държавната хазна, защото ниските цени се отразяват на притока на ДДС.

"Аз очаквам цените на хранителните стоки в края на лятото да тръгнат нагоре.Може би цените в сектор строителство до края на годината ще спрат да падат. Така че драматични ситуации относно цените не очаквам да се случат", признава Илиев.

През миналия месец най-сериозно е паднала цената на зеленчуците. Доматите са загубили една трета от цената си, краставиците са с над 20% по-евтини, зелето също е поевтиняло с толкова.

Въпреки че купувачите не са спрели, търговците признават, че са склонни да се пазарят и да свалят цената, само за да продадат стоката си.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии