През тази седмица Националната статистика обяви, че през юни сме имали отрицателна инфлация. Това означава, че някои от цените, които следи, са започнали да падат. Поевтиняването е добра новина, но не и причините за него, предупреждават икономисти.

За втори пореден месец статистиката отчете дефлация. Добрата новина е, че с 2% по-евтино сме купували част от храните. Лошата е, че те обикновено падат заради липса на купувачи.

"Много слабо върви търговията. Ние от 16 години сме на пазара в "Люлин", ама такова нещо не е било. Кризата си каза думата. Народът не може да си купува. Хем, че розовия домат струва 1 и 40 лева, на едро – 1 и 20 лева и пак не се продава. Миналата година колко беше – 2 и 50- 3 лева", оплаква Светлана Петрова.

За продавачите е без значение как експертите формулират в термини липсата на клиенти и че падането на цените се свързва с дефлацията. Липсата на пари в една икономика, също като липсата на пари в едно домакинство, води до намалено потребление, то до намаляване на цените.

"В момента дефлацията е добра за хората, които имат в потребителската си кошница предимно хранителни продукти. Обратно - производителите не са стимулирани от дефлацията. Защото при падащи цени, а постоянни разходи за производство, означава че ти ще спреш да произвеждаш", обяснява икономистът Петкан Илиев.

Така дефлацията се превръща в опасност за работните места, заради спирането на производства. Води и до намаляване на приходите в държавната хазна, защото ниските цени се отразяват на притока на ДДС.

"Аз очаквам цените на хранителните стоки в края на лятото да тръгнат нагоре.Може би цените в сектор строителство до края на годината ще спрат да падат. Така че драматични ситуации относно цените не очаквам да се случат", признава Илиев.

През миналия месец най-сериозно е паднала цената на зеленчуците. Доматите са загубили една трета от цената си, краставиците са с над 20% по-евтини, зелето също е поевтиняло с толкова.

Въпреки че купувачите не са спрели, търговците признават, че са склонни да се пазарят и да свалят цената, само за да продадат стоката си.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето