Повече от 100 000 яйца и 100 агнета са конфискувани от магазините. Причината - неправилна  етикетировка, неясен произход на храните и неправилно съхранение. Това отчитат ветеринарните власти в първата седмица от великденските си проверки.

За търговците на агнешко великденските празници са на принципа "ден година храни". Откъде може купувачът да бъде сигурен, че месото, което купува, е безопасно? Оказва се, че единствените неща, по които реално хората могат да се ориентират, са печатът на месото и документите, с които разполага продавачът.

Яйцата са другата "опасна" стока по Великден. Как се познава прясното яйце?

Някои потребители оглеждат опаковката, други купуват само определени марки яйца. Повечето хора проверяват срока на годност. По думите на магазинерите злоупотребите от страна на производителите са единични случаи. Контролът става още преди да се приеме стоката.

Ако не вярвате на това, което пише на опаковките, можете да прибегнете и до бабешките методи. Един от тях е като пробвате яйцата в купа, пълна с вода - ако яйдето падне на дъното, означава, че то е годно за конумация. Ако изплува - по-добре не го яжте.