Очаква се новият доклад на Европейската комисия да продължи да бъде критичен по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията. Размразяването на парите от европейските фондове ще дойде при много ясни и конкретни реформи, които трябва да бъдат проведени в България. Това каза евродепутатът от Синята коалиция Надежда Михайлова в предаването "Тази сутрин" на bTV. Тя обясни, че предпазна клауза няма да има, но се очаква много тежък политически извод по отношение на това, че в България не се вижда политическа воля за борба с престъпността.

"В ситуация на нарушен имидж, на сериозни проблеми, които имаме в диалога с ЕК, на тежка финансова и икономическа криза, Европа очаква в България да има реформаторско проевропейско мнозинство", заяви тя и подчерта, че мнозинството трябва да бъде именно проевропейско, а не да се легитимира евроскептицизъм.

Михайлова смята, че доверието на европейските институции може да се върне единствено с ясен план и конкретни действия.

Правителство на малцинството крие много сериозен риск

Коментарите, че това не било правителство на малцинството, защото са взели 40 на сто от гласовете. Не можеш да имаш претенция, че представляваш целия народ, каза Михайлова.

Синята коалиция не иска министри

Искаме много ясно оформено мнозинство в парламента, което да подкрепя ясна управленска програма, каза Михайлова. Според нея в НС се оформя неясно мнозинство. Според Михайлова меморандумът, предложен от ГЕРБ, няма ясни управленски приоритети и задачи.

Не може да се скрием зад общи формулировки

Трябва да има ясни, конкретни управленски задачи и начини за тяхното постигане. Не е нужно да се подписва меморандум, за смислени и национално отговорни неща, естествено, че Синята коалиция ще дава своите гласове за правителството, но да се подписва "хвърчащ лист", зад който никой не знае какво се крие, е политически несериозно, каза Михайлова.

И ГЕРБ и останалите политически сили трябва да се отнесат сериозно

По думите й е нормално да има коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, като членове на Европейската народна партия.

"Разликата между българския и Европейския парламент все повече ще намалява, защото българският дневен ред постепенно се включва в европейския. Колкото по-адекватна политика има България, толкова по-голям шанс има да участва в големия дебат, който ще засяга мерките за борба с кризата, климатичните промени, борбата с престъпността и корупцията. За съжаление България все още е част от проблема, а не част от неговото решение", отбеляза Михайлова.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg