Полицията задържа трима мъже, които поискали откуп от 50 000 евро за отвлечен младеж. Както bTV първа съобщи, сигналът бил подаден от роднини на похитения преди денонощие.

Според първоначалната информация отвлеченият е 23-годишният Александър Краус. От МВР съобщиха официално, че отвлеченият е от известна столична фамилия, свързана с политиката в близкото минало.

Отвличането е станало ден преди акцията в покрайнините на София, каза заместник градският прокурор на София Роман Василев. Още в деня на отвличането похитителите се свързали с брата на жертвата си, 35-годишен бизнесмен, и му поискали откуп от 50 000 евро. Роднините обаче се обаждат в полицията.

Уговорката е парите да бъдат предадени на в района на спирка "Орион", на бул. "Сливница". Там антимафиотите атакуват тримата похитители, които са криминално проявени и са на 28, 33 и 35 г.

Похитеният младеж е бил малтретиран и е държан в хотел в района на столичния квартал "Люлин". Според неофициална засега информация той е племенник на бившият транспортен министър Вилхелм Краус. Това е вторият такъв случай във фамилията Краус, след като през октомври 2007 година беше отвлечен малкият син на Вилхелм Краус - Михаил. Похитителите го освободиха 29 дни по-късно с отрязана част от пръст срещу откуп от 300 000 евро. А Първоначално поискали от брат му Антон 1 млн. евро.

Десетина отвличания на известни бизнесмени

станаха през изтеклата година. Много случаи обаче остават извън статистиките, тъй като не се съобщава на полицията. Според една от версиите на разследващите в България има няколко групи, които се занимават с отвличания. Репротерът Асен Иванов припомня част от похищенията, предизвикали най-голям медиен интерес.

На 22 май миналата година президентът на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев е похитен, докато паркирал колата си пред блока. След три седмици в плен Бончев беше освободен, но на негово място беше хваната съпругата му Камелия. В крайна сметка Ангел Бончев обяви, че дарява 157 хиляди евро на фондация за борба с рака на гърдата и жена му беше освободена.

Три месеца по-рано изчезва шефът на най-голямата фирма за доставка на строителни материали по Южното Черноморие Стоян Стоянов. Тогава той паркира автомобила си "Лексус" в подземния гараж на кооперацията. Стоянов е обявен за общонационално и международно издирване от Интерпол, но досега всички опити да бъде намерен завършват без резултат.

Преди седмица полицията задържа двамата, отговорни за отвличането на бургаския бизнесмен. Нено Атанасов и Стоян Колев са обвинени в подбудителство и помагачество за извършване на отвличането и за проява на особена жестокост. Съдбата на Стоянов обаче остава неизвестна, а подкуп не е поискан.

През октомври 2007 година пък 30-годишният Михаил Краус, син на екстранспортния министър Вилхем Краус, е отвлечен от неизвестни лица. Първоначално семейството отказва да плати исканата сума от 1,2 млн. евро. В отговор похитители отрязват последната фаланга на малкия пръст на дясната ръка на Михаил. Михаил Краус е освободен на 20 ноември 2007 г. след плащане на 300 хиляди евро.

От 2004 година пък няма следа от сина на президента на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов. Димитър Стефанов е отвлечен близо до хотел "Плиска" на стотина метра от Първо РПУ, до семейното заведение.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето