Съкращенията в Министерство на отбраната продължават със скандали и съдебни искове. От вчера още 271 служители са с предизвестия - защо някои от тях ще съдят ведомството, провериха Габриела Наплатанова и Иван Филчев:

Въпреки че незаконосъобразната заповед за преждевременно освобождаване на повече от 100 служители на социалната агенция беше отменена, те не са се отказали да търсят правата си в съда.

"И така бюджетът на МО ще олекне с няколко милиона лева”, каза Георги Йорданов.

Директорът на агенцията обаче не се притеснява за изхода на делата:

"Досега има заведени около 60 дела - от които 15 вече са прекратени от съда”, коментира Мария Димчева.

Служителка, съкратена от агенцията, пожела анонимност, разказва за съкращенията.

"Беше ми обещано устно, че ще остана на работа и да не давам гласност на връченото предизвестие, че ще ми намерят място в министерството”.

Вчера, след изтичането на предизвестията, съкратените от социалната агенция се оплакаха, че не им връщат трудовите книжки. Подали са жалби до министъра. Но обяснението на директорката е друго:

"Въпросните жалбоподатели отказаха да се явят, не се явяват да си ги получат трудовите книжки. Изпратили сме покана по куриер да дойдат да си ги получат”.

И докато скандалите в социалната агенция на военното министерство не стихват, съкращенията в самото ведомство протичат безшумно. Вниманието ни привлече един по-скоро морален казус

Красимира Ангелова е с онкологично заболяване и въпреки това е съкратена.

"Да, въпреки всичко, би трябвало да има някакъв морал и хуманно отношение към мен. Аз съм в ремисия, но всички тези емоции могат да отключат болестта ми”, обясни Красимира.

Но законът за държавния служител не закриля от съкращения онкологично болни. Въпреки това, съкращението може да бъде атакувано в съда в Страсбург.