Преди 9 години едно турне пред българите в Америка се проваля. Актрисата Елена Петрова така и не стига до своята публика зад океана, защото датата е 11 септември 2001 година.

Тя се разминава на косъм с атентатите, защото независимо от предварителния план да посети като турист двете кули - се успива. Ето какво разказа Елена Петрова пред Теодора Енчева:

"Имахме намерение много рано да се качим на "Близнаците". Аз бях ходила в Америка, но не се бях качвала. Имахме намерение 8 часа да бъдем горе, и слава Богу се успахме, закъсняхме и цялата трагедия ни завари на път за там. И всъщност, по пътя докато сме опитвали да стигнем някъде беше ударен вторият близнак, а по телевизията видяхме първия.

Зловещо е усещането. Лудница е. Хора падат от сградите. Човешкият живот не означава абсолютно нищо.

Много задушаващ прах, от който не можеш да дишаш. Сърцето ми как за миг замръзна и спря, и имаш нужда от адреналин, и от сила, за да започне отново да бие в нормалния ритъм, мозъкът ти блокира и това, което виждаш знаеш, че не е филм.

Най-голямата поука от всичко е, че инстинктът за живот е непреодолим, той е по-силен от всичко останало и американците ни го показаха, че могат да се съберат, да бъдат достатъчно силни пред целия свят и да покажат, че могат да вървят напред.

Аз много се промених след тази дата, колкото и странно да звучи. След това, което изживях, бях готова за нови по-сериозни крачки в живота. След тази дата бях готова да имам деца, разбрах кои са ми важните неща и приоритети, и разбрах, че е много важно да направя определени неща в живота, защото нямам време".