Глътка въздух за гръцката икономика. Международната общност реши да отпусне дългоочаквания транш от 8 милиарда евро на Атина. Проблемите в Еврозоната обаче се задълбочават.

Тройката експерти от Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са постигнали споразумение с гръцките си колеги. Атина изразила готовност да изпълни необходимите, но трудни реформи за ограничаване на бюджетните разходи.

Тройката от своя страна ще отпусне парите. Договорката трябва да стане официална до дни и 8-те милиарда евро от спасителния заем за Гърция да бъдат отпуснати в началото на ноември.

Поредно предупреждение към политиците дойде от Брюксел. Доайенът на европейските финанси - Жан-Клод Трише, предупреди, че проблемите в Еврозоната трябва да бъдат преборени бързо и решително.

„Силната взаимовръзка между членовете в Европейската финансова система доведе до бързо нарастване на опасността от заразно разпространение на кризата. То заплашва финансовата стабилност на Евросъюза като цяло и оказва негативно влияние на икономиката”, отбеляза Жан-Клод Трише.