Една и съща група може би стои зад днешните атентати в Дагестан и атентатите в московското метро от понеделник, 29 март. Това заяви премиерът на Русия - Владимир Путин. Чеченските сепаратисти хвърлиха в смут широката общественост, като отрекоха да имат връзка с инцидентите и обвиниха руските тайни служби в организирането на терористичните актове.

В Русия се разгаря дебат до колко страната е подготвена, не само да се бори с терористичните групировки, но и да предотвратява техните актове на насилие.

Бунтовници от кавказките републики Чечения, Ингушетия и Дагестан заплашиха да разширят полето на тяхната война в цяла Русия, но не поеха отговорността за последните атаки.

"Нека руснаците разберат, че днес, войната излиза на техните улици, в техните градове. Ако си мислят, че войната се гледа само по телевизията с репортажи от далечен Кавказ, ние ще им я донесем до домовете”, заяви Доку Умаров - лидер на чеченските сепаратисти.

Москва продължава да тръпне от спомена за атентатите в метрото, отнели живота на близо 40 души. Властите говорят за законодателни промени и крайни мерки, като връщане на смъртното наказание. Широката общественост обаче не вярва, че виновниците ще бъдат намерени.

"За сега властите знаят само как да унищожават терористите, а не да предотвратяват техните актове”, смята Йекатерина Омлечкина - жител на Москва.

"Мисля, че не трябва да търсим отмъщение, а е по-добре да помогнем на близките на загиналите да превъзмогнат загубата си”,  допълни Витали Цицеров - жител на Москва.

Британският вестник "Таймс” коментира, че Москва е сгрешила, като се е помислила за победител в безмилостната си война в Северен Кавказ. Автономните републики в региона обаче призоваха Кремъл да не бърза да раздава обвинения, защото така се насажда етническо напрежение.