Иматактика в разследването и тя се прилага в различните етапи, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветановпо повод операцията "Октопод" и случая Алексей Петров . Според защитата на Петров той вече нямал нищо общо с групата "Октопод", тъй като на 9 август срещу него, Марчело Джотолов и Антон Петров са повдигнати обвинения само за престъпления срещу собствеността. Това е станало, след като на 27 юли прокуратурата е отделила материалите срещу тримата.  

По думите на министър Цветанов, това е първият етап от разследването. Не смятайте, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група, сме свършили с първото обвинение, добави министърът. Той отбеляза, че това е поредица от обвинения, които може би ще бъдат предявявани към групата и хората, които са в нея.

За нас е важно, че вече говорим за повдигане на обвинение към въпросните хора и естествено, че разследването продължава по много други обстоятелства и факти, които ще бъдат към друго дело, добави министърът. Той посочи, че в момента мярката на Алексей Петров не е променена, което означава, че има достатъчно факти за всичко, което е казано през тези месеци. Самият факт, че обществото днес е много по-спокойно от тежката организирана престъпност, говори, че се движим в правилната посока и затова не смятам, че трябва да правим интриги, коментира Цветанов.