Жителите на монтанското село Студено буче, където пиян тираджия едва не разруши три къщи, настояват да се въведе забрана за преминаването на тежкотоварни автомобили през селото. Пред bTV хората се оплакаха, че това не е първият подобен инцидент в селото. Те заплашиха, че ще блокират пътя, ако не бъдат чути и този път. 

В Студено буче изкараха втора безсънна нощ. В шок са не само стопаните на трите полуразрушени къщи, но и на живеещите по протежение на третокласния път за Видин.

"Преди четири години се получи пак една такава катастрофа, в другия край на селото, с една цистерна. Радостното беше, че цистерната беше с алкохол, а не с петрол, да се взриви селото", обяснява Петър Александров, кмет на село Студено буче.

Тогава никой не обърнал внимание на протестите на хората.

"Да не минават тирове през Студено буче и съседните села Доктор Йосифово и Славотин. Явно нямаше инцидент, починали хора, и затова нещата утихнаха", обяснява си случилото се Александров.

След поредната поразия, причинена от тираджия, шофирал с 2,4 промила алкохол в кръвта, жителите се питат трябва ли да стане най-лошото, за да се сети някой, че съществуват.

"Това е вече колко катастрофи. В тая къща влизат четири пъти - никой не взе мерки", жалва се Венета Павлова.

Домът на леля Боряна по чудо е невредим, но лъжа и измама няма - вече няколко пъти е бил засяган от безумния автомобилен трафик през селото. Затова жената от година се е преместила да спи в лятната си кухня.

"При един удар на лека кола ми се спука къщата. Тавани вече нямам", оплаква се леля Боряна.
 
След като се разбра, че пострадалите не са застраховали имотите си, от кметството обещаха да направят опис на щетите с надежда държавата или общината да помогнат. Иначе всички в селото настояват за тежко наказание на пияния водач, който, оказва се, е стар познайник на полицията и неведнъж е залавян да управлява в неадекватно състояние. Настояват и за промяна в маршрута на тежкотоварните камиони.

"Да се минава по Е-79, който е определен за такива тежки машини", настоява Петър Александров.
Ако не бъдат чути, в Студено буче заплашват с гражданско неподчинение.

"Да вземат да отклонят тировете или тия, които живеем по трасето, ще се съберем и ще прокопаем пътя, стига толкоз", заплашва леля Боряна.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето