София се включи в европейската инициатива "Ден без автомобили". В почивния ден част от столичани оставиха колите, за да се качат на колела.

Велошествието започна от НДК и премина през централните софийски улици. В него се включи и министърът на околната среда и водите Нона Караджова заедно със седемгодишния си син.

Традиционните задръствания ги няма, но не само защото столичани избраха велосипеда, а и защото днес е официален почивен ден. Повечето хора обаче признават, че ако в града има велоалеи, биха заменили колата с велосипед и през работните дни.

Заради велошествието от 9 до 19 ч. се забранява влизането на превозни средства в зоната между бул.”Княз Александър Дондуков”, ул.”11-ти август”, ул.”Врабча”, бул.”Васил Левски”, ул.”Аксаков”, ул.”6-ти септември”, ул.”Ген. Гурко”, ул.”Леге”, ул.”Позитано”, бул.”Витоша”, бул.”Княз Ал. Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди и тролейбусите от линия № 9.

На 22 септември ежегодно се провеждат велосипедни шествия в много европейски градове, където се отбелязва Денят без автомобили – кулминацията на Седмицата на мобилността, инициирана от Европейската комисия. Тазгодишното мото на Седмицата е „Пътувай разумно – живей по-добре”.

През целия ден  в пространството без автомобилно движение ще бъдат разположени редица щандове и ще се организират разнообразни инициативи от множество неправителствени организации. Велосипеден регистър, игри за деца на различни възрасти, демонстрация на капоейра, хоро, а и начини да носите бебето си в града са само малка част от инциативите, на които можете да присъствате в Деня без коли.