"Хората искат информация за това какво се е случило и как се обезопасява парка. Още повече, че това не е първият случай на насилие в този парк", каза пред камерата на bTV Райна Атанасова, която е сред познатите на убитата в Борисовата градина Яна.  По думите й тя лично, а и други хора, нееднократно са се оплаквали в общината от пълния мрак в парка, но до момента никой не е взел мерки.   

Проблемът с липсата на осветление не стои обаче само в Борисовата градина. Южният парк е един от най-посещаваните в града. Малко след 22 часа обаче хората се запътват към домовете си. Избират да се приберат вкъщи по-рано, вместо да разчитат на късмета си, че нищо лошо няма да им се случи.  Единствените места, където вечер има някакво осветление, са заведенията.

Но и клиентите, седнали на питие, бързат да си тръгнат, докато има естествена светлина.  

Стефан Стефанов, главен-инспектор в Общинска полиция в СДВР, заяви, че в деня на убийството в парка са били съсредоточени доста полицейски сили.  На въпрос дали ще бъде увеличена охраната на парковете Стефанов отговори, че всичко е свързано с човешки ресурс. По думите му Общинската полиция не разполага с достатъчно хора, за да поеме изцяло охраната на парковете и заради това се налага съдействие и от районните полицейски управления.

По повод  поклонението пред паметта на Яна, което беше насрочено за днес вечерта до езерото "Ариана", Райна Атанасова заяви, че във Фейсбук групата се съобщава, че е взето решение да не се прави бдение, а просто всеки да запали свещ където се намира в 19:00 часа днес. Въпреки това, тя смята че много хора ще отидат в парка, за да изразят своята съпричастност.