Един човек беше убит, а двама- ранени в черешов масив, в село Шишковци, община Кюстендил. След възникнал конфликт, група роми нападнали пазачите и им нанесли побой.

След нападението е починал 46-годишния Пламен Момчилов, а други двама пазачи - Кръстьо Симеонов и Марияна Спасова, 47 г., са със счупени крайници. Те са настанени в тежко състояние в кюстендилската болница.

Подробностите по случая събра репортерът ни Миролюба Бенатова:

В кюстендилския ромски кв."Изток" цял ден текат обиски, по последна информация има 4-5 задържани.

Ромите са нанесли жесток побой на пазачите, за да си отмъстят. Ранените са престояли часове преди да бъдат намерени и откарани в лечебно заведение.Те са били в безпомощно състояние.

Ден по-рано или същия ден ромите са се опитали да ограбят черешовия масив, но са срещнали отпора на охраната. Един от ромите е бил ранен и е постъпил в болница, което е събудило желанието за мъст у останалите от "бригадата".

"Всекидневно нападат черешовите масиви. Непрекъснато си се движат по нивите, крадат безобразно. Никой не взима мерки. И така се стигна до този случай", коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски. 

Местните бяха категорични, че "никаква държава нямаме" и виновниците трябва да си получат наказание, равносилно на това, което са направили". Те се страхуват, защото след като не се предприема нищо по въпроса, то престъплението може да се повтори.

"Това не е първият набег, който си позволяват ромите от квартала", заяви пред камерата на bTV Петър Паунов, кмет на Кюстендил. Той беше категоричен, че още на следващия ден ще се проведе общо събрание със жителите на с.Шишковци и с двамата ръководители на полицията за региона, за да се обсъдят незабавните мерки, които трябва да бъдат предприети.

"Има вече засилено полицейско присъствие", потвърди още той. Паунов каза, че органите на реда са близко до развръзката на случая. Допълни, че е сигурен, че извършителите ще получат необходимото наказание, което заслужават. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето