Кафето е втората най-търгувана стока в света след нефтопродуктите. За някои приготвянето и пиенето на кафе е навик, за други - необходимост, а за трети - търпение и изящество. Тези хора се наричат баристи и с години се учат да приготвят перфектното на вкус и вид кафе.
Робърт Хенри има своя академия в Англия, в която обучава баристи. Занимава се с това от 12 години, но всичко започва случайно.
"Работех в кафе магазин и просто започнах да се забавлявам докато правя кафе", каза Робърт Хенри, майстор бариста.
Обучението на един бариста трае две години. За това време той научава всичко за кафето. Но за рисуването не е достатъчно само търпение.
"Най-важното за рисунката е формата на чашата. Тя помага на млякото да плува на повърхността", заяви Хенри.
Според Робърт най-трудно се правят дракони и пеперуди, а най-разпространената рисунка е на лале. Любимото му кафе е еспресо. Признава обаче, че харесва и силното турско кафе - впечатлен е от ритуала да се гледа на кафе: „Винаги са ми казвали, че ще имам много, много пари, но все още нищо".
И съветва - пийте кафето си спокойни, за да се насладите на вкуса му.