София се присъедини към европейските столици, призоваващи за солидарност с жертвите от началото на мирните протести в Иран. Няколко десетки демонстранти, предимно студенти, се обявиха против начина по който властта в Иран "потушава" протестите на опозицията.

На протеста не дойдоха много хора. Сред тях нямаше нито един иранец. Но тези, които отделиха час, за да покажат несъгласието си с крайните методи на властта в Иран, показаха много добра информираност със събитията в страната.

"Ние може да сме много малко тук, в момента, но всеки би могъл да каже какво е чул, какво е видял за този терор, който се провежда в момента в Иран".

"Когато в интернет видях какво се случва сега в Иран и гледах клипчето на убитата 23-годишна Неда, изпитах голямо състрадание и солидарност".

"Ние живеем в един свят. Това, че Иран е далече като територия не означава, че тези хора не трябва да бъдат подкрепени за това, което са започнали, защото то е срещу свободата на всеки един от нас".

Междувременно, нобеловият лауреат Ширин Ебади, която преподава в Техеранския университет призова Европейския съюз да изпрати специален пратеник в Иран.

Това стана в Европейския парламент в Брюксел, където Ебади беше посрещната от стотици демонстранти срещу насилието в страната на аятоласите.

"Ако правителството в Техеран продължава да арестува ранени хора, изкарвайки ги от болничните им легла, тогава чуждестранните посолства трябва да отворят вратите си за ранените, за да ги спасят от арест", заяви Ебади.

Протестите срещу методите на режима в Техеран продължиха в още много градове по света.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето