Eдно движение до голяма степен формира лицето на 80-те и 90-те години на 20 век. Това явление достигна границите на България за първи път миналата година и предизвика публични прояви на агресия и нетърпимост. Бомбички, камъни и дори коктейли "Молотов" съпроводиха първия в София гей парад в края на юни миналата година, след който в центъра на София бяха арестувани около 60 души.

След броени дни - в събота, ще се проведе вторият гей парад в столицата. Споровете около него вече започнаха. Тази година, освен крайни националисти срещу събитието се изправиха студени и възпитаници на богословския факултет на Софийския университет.

Преди това малко история. В утрото на 28 юни 1969 година (преди 40 години) в нюйоркския квартал Greenwich Village в заведението "Stonewall" се организира т.нар. "Бунт - Stonewall". Това е първият в историята масов протест на хора с хомосексуална ориентация и представители на други малцинствени групи, срещу полицейското насилие, упражнявано върху тях. Той продължава няколко дни с улични сблъсъци между полиция и протестиращи. Улицата, на която започва бунтът - "Кристофър стрийт", се превръща в символ на движението за равни "права и облаги" за лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. В Ню Йорк е основана организацията "Освободителния Ден на Кристофър стрийт", която всяка последна събота на месец юни провежда улично шествие. То има за цел на припомня за първия по рода си бунт и жертвите в него.

Вижте разговорите в студиото на "Тази сутрин", посветени на предстоящия гей парад в столицата.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo