В първите дни на лятото в АЕК "Етър" край Габрово художници и изследователи срещнаха в изложби "Грехът" и "Контрацептивите в миналото и днес". Така вечната тема за Адам и Ева отново напомни за човешката слабост, подчерта еротичното в историята, и проследи опита за предпазване от нежеланите плодове на греха.

Със сътворението на света се ражда и грехът. Не за да дадат отговор на въпроса "Що е грях?", а за да провокират размисли относно съвременното битие, известни художници подредиха картините си в изложба. Експозицията е първата на тази тема, с която Дома на хумора в Габрово гостува на етнографския комплекс.

"Еротиката не е нещо непознато, не е нещо срамно и ние се опитваме да я илюстрираме на всички нива", казва Иванка Лилова, екскурзовод.

На нивото изложбена дейност с живописни платна и скулптори своя принос са дали 24 автори. Техните персонажи най-често са разиграни в еротични сюжети. Още при откриването на изложбата, с греха очи в очи се срещнаха десетки туристи от цялата страна.

Също от дълбока древност началото си води и предпазването от нежелана бременност. Средства за контрацепция са описани още в древноегипетски папируси от пр. Хр. Днес за тях и за съвременните предпазни средства разказва Варненският музей по история на медицината.

"Идеята не е случайна, защото много често виждаме деца, буквално деца, подрастващи, които са на 12, 13, 14 години, които стават майки", казва Тодорка Стоянова, гл.експерт в Музея на история на медицината, гр.Варна.

Сред експонатите най-голямо любопитство предизвикват хапчетата за засилване на мъжката потентност още от началото на миналия век. На излизане от експозицията обаче, урокът е един: "Секс, секс, добре, но все пак трябва винаги да има мисъл като извод: Избери контрацептива, а не аборта."

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo